Obama: Vi har brudt belejringen af Sinjar-bjerget

Skrevet af admin

14/08/2014

Mest læste i dag

Den amerikanske præsident, Barack Obama, siger i en tale torsdag aften, at belejringen af Sinjar-bjerget i det nordlige Irak er brudt, efter at amerikanske kampfly har gennemført adskillige angreb mod militante oprørere fra Islamisk Stat (IS).

På den baggrund vurderer Obama, at det næppe bliver nødvendigt at foretage en evakuering af de mange kurdiske yazidier og kristne, der er flygtet til bjerget af frygt for jihadisterne.

- Vi hjalp sårbare mennesker med at nå i sikkerhed, og vi hjalp med at redde mange uskyldige liv, siger præsidenten.

- Takket være disse bestræbelser forventer vi ikke, at der vil blive gennemført en yderligere operation for at evakuere mennesker fra bjerget, og det er usandsynligt, at vi får brug for at fortsætte de humanitære leverancer til bjerget, siger han.

Obama understreger imidlertid, at USA fortsat vil angribe IS for at forsvare amerikanske faciliteter i Irak og opfordrer samtidig irakerne til at stå sammen i kampen mod de sunnimuslimske oprørere.

Det amerikanske udenrigsministerium siger, at der fortsat opholder sig et sted mellem fire og fem tusind personer fra det religiøse kurdiske yazidi-mindretal på Sinjar-bjerget.

En talsmand for Pentagon siger, at det har vist sig, at ikke alle yazidierne har planer om at forlade stedet.

- Et antal af dem - måske 2000 - bor der og har måske ikke lyst til at tage af sted. Det er deres hjem, og de søger måske slet ikke at komme væk, siger talsmanden.

I sidste uge blev der talt om, at der måske var 50.000 mennesker på Sinjar-bjerget, men nu er langt størstedelen af dem altså sluppet væk.

Islamisk Stat kalder yazidierne for djævletilbedere og truer med at dræbe de fordrevne, medmindre de konverterer til islam.

Mohammed Shia al-Sudani, Iraks minister for menneskerettigheder, sagde søndag, at IS-militsen har dræbt hundredvis af yazidier.

Nogle er blevet begravet levende, sagde han.

/ritzau/