Obama vil bruge kæmpebeløb på USA's veje og broer

Så kommer slagsmålet om skatteydernes penge mellem den republikanske kongres i Washington DC og præsident Barack Obama.

Mandag fremlægger Obama således sit forslag til USA's budget, og blandt andet indeholder det et forslag om, at der skal bruges 478 milliarder dollar på at reparere og udbygge USA's pressede infrastruktur.

Det svarer til 3150 milliarder kroner.

- Præsidenten vil foreslå en betydelig investering, der skal reparere vores misligholdte veje og broer og modernisere vor infrastruktur, så erhvervslivet kan skabe gode arbejdspladser herhjemme, siger en embedsmand i Det Hvide Hus.

Der er tale om en forhøjelse med en tredjedel til udgifterne til infrastrukturen, og Obama vil delvist finansiere ekstraudgiften med en engangsskat på 14 procent på kapital, som amerikanske virksomheder har parkeret i udlandet for at slippe for at betale skat.

- Denne overgangsskat betyder, at virksomheder må betale skat af de 2000 milliarder dollar, de har i udlandet, siger embedsmanden.

Det er imidlertid langt fra sikkert, at forslaget nogensinde bliver virkelighed. Det franske nyhedsbureau AFP påpeger, at Kongressen muligvis vil se det som et meget lidt erhvervsvenligt forslag, som de ikke kan acceptere.

I det hele taget er der i Obamas bud på et budget en del skatteforslag, der er et led i en skattepakke, som Obama mener vil hjælpe mellemindkomsterne i USA.

Reuters påpeger, at det årlige budgetforslag også regnes for at være et politisk dokument, der viser alle, hvad Obama vil.

For på grund af den uenighed, der er mellem Kongressen og Det Hvide Hus i øjeblikket, så vil store dele af de forslag, som Obama lægger frem mandag, næppe nogensinde munde ud i lovgivning.

Budgetforslaget, der gælder for 2016, har ifølge New York Times et underskud på 474 milliarder dollar, hvilket svarer til 2,5 procent af det amerikanske bruttonationalprodukt.

Avisen skriver, at det skulle være til at håndtere.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip