Obama vil stoppe strøm af indvandrerbørn

Skrevet af admin

|

08/07/2014

Dagens topnyheder

Præsident Barack Obama vil bede den amerikanske kongres om en ekstrabevilling på 3,7 milliarder dollar (godt 20 milliarder kroner) for at stoppe en strøm af mindreårige børn, der forsøger at komme ind i USA.

Lidt over halvdelen af bevillingen skal gå til socialt arbejde for de uledsagede børn, der er tilbageholdt af politiet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Resten af beløbet skal gå til ministeriet for intern sikkerhed og toldmyndighederne for at sikre, at en stor del af børnene sendes tilbage.

Sagen om de uledsagede og ofte fattige børn fra primært Mellemamerika er ved at vokse sig til et stort politisk problem for præsidenten.

Uledsagede børn, som ikke kommer fra Mexico eller Canada, har ifølge amerikansk lov udvidet beskyttelse i forhold til andre indvandrere.

Siden oktober sidste år har 52.000 uledsagede børn fra Guatemala, El Salvador og Honduras sneget sig ind i USA, og myndighederne mistænker menneskesmuglere for at være en del af problemet.

Regeringen anslår, at op mod 150.000 børn på den måde vil nå til USA i indeværende finansår.

Obama-regeringen har ladet forstå, at de fleste børn ikke vil få lov til at blive, og den overvejer at skærpe en lov fra 2008, der blev vedtaget under den tidligere republikanske præsident George W. Bush.

Loven sikrede, at immigrationsmyndighederne behandlede børnene lempeligt.

Republikanerne har de seneste uger hamret løst på præsidenten og beskrevet problematikken som en generel svaghed fra Obama over for indvandring fra Latinamerika.

Obama har forsøgt at få vedtaget en immigrationslov, der giver de 11-12 millioner illegale indvandrere i USA mulighed for at søge om legal status i landet.

Men alt håb om at få vedtaget loven inden midtvejsvalget i november er forsvundet.

Store dele af Det Republikanske Parti anført af Tea Party-bevægelsen bekæmper loven med næb og klør. Mere moderate republikanere frygter, at partiets med sin modstand vil miste stemmer blandt de mange amerikanske statsborgere, der er af latinamerikansk oprindelse.

Men også Obama kan få problemer med latino-vælgerne ved at stramme kursen over for de uledsagede børn.

/ritzau/