Obama vil udstyre og træne syriske oprørere

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har bedt Kongressen om 500 millioner dollar til at udstyre og træne moderate oprørere i Syrien, der kæmper for at vælte præsident Bashar al-Assad.

Forespørgslen fra den amerikanske præsident kommer efter, at han i slutningen af maj lovede at "skrue op for støtten til dem i den syriske opposition, der tilbyder det bedste alternativ til terrorister og brutale diktatorer".

Washington Post skriver, at en opfyldelse af Obamas anmodning i væsentlig grad vil eskalere det amerikanske engagement i Syriens borgerkrig.

Det vil således være første gang, at USA direkte involverer sig militært i konflikten.

I en udtalelse fra Det Hvide Hus understreges det, at oprørenes baggrund og intentioner vil blive tjekket, inden de bliver udstyret og trænet af amerikanerne.

Således forholder Obama-administrationen sig til et af de helt store dilemmaer ved at støtte oprørere i det borgerkrigshærgede land, nemlig at våben og udstyr kan havne i hænderne på amerikanernes fjender.

Det er ikke klart, nøjagtig hvilken slags militærudstyr Obama har tænkt sig at sende til Syrien.

USA's præsident har længe været under pres fra en række politiske kolleger, såsom den republikanske senator John McCain, der beskylder sin præsident for passivitet og ubeslutsomhed i forhold til den tre år lange syriske borgerkrig.

Træningen af de syriske oprørere vil sandsynligvis finde sted i nabolandet Jordan, hvor USA's efterretningstjeneste CIA i det skjulte allerede træner styrker fra den syriske opposition, skriver Washington Post.

Træningen kan også komme til at finde sted i Tyrkiet, skriver avisen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip