Obamas luftangreb er hård start i Syrien

I forhold til de angreb, som USA har rettet mod Islamisk Stat (IS) i Irak siden 8. august, så ligger angrebene mod IS i Syrien natten til tirsdag på den tungere del af skalaen.

Det vurderer Jakob Aarøe Jørgensen, som er ph.d.-studerende ved Center for War Studies på Syddansk Universitet med speciale i Nato og Mellemøsten.

- Dagens angreb er "en rimelig hård start" i Syrien. Det signalerer, at IS ikke har en 'safe haven' i Syrien. Men da USA gik ind i Irak i 2003, gik man meget hårdere til den end nu. Der er vi slet ikke endnu, vurderer han.

På kort sigt vil det slå Islamisk Stat (IS) en smule tilbage, at USA sammen med fem arabiske lande har smidt bomber ned over Syrien for at få ram på medlemmer af IS.

Men skal man fjerne truslen fra IS helt, så skal der tropper på jorden, vurderer Jakob Aarøe Jørgensen.

- Går man simpelthen efter at fjerne truslen fra IS, så er det ikke nok med luftangreb. Så skal der mere til.

- For at slå IS, så skal man ind i de urbane centre i byerne, hvor de er. Man kender det lidt fra kampen mod al-Qaeda i Afghanistan. Man kan ikke gøre det fra luften, for hvis man skal ind og have ordentligt fat, skal man ind og have en offensiv på jorden, siger han.

Ifølge Jakob Aarøe Jørgensen bliver det dog ikke amerikanske tropper, men lokale styrker der sættes ind mod terrorgruppen - i hvert fald i første omgang.

- Obama håber, at lokale stater, Iraks eget militær, de moderate kræfter i Syrien samt kurderne vil stå for landoffensiven, siger han.

Jakob Aarøe Jørgensen forventer, at der vil komme flere angreb i Syrien den kommende tid.

Danmark deltager i kampen mod Islamisk Stat med et transportfly som en del af en bred koalition med cirka 40 lande. Danmark har ifølge Udenrigsministeriet dog ikke deltaget aktivt i angrebet i Syrien.

Det var Saudi-Arabien, Bahrain, Jordan, Qatar og De Forenede Arabiske Emirater, der deltog sammen med USA.

/ritzau/

 

Dagens Gossip