Observatorium: IS kontrollerer en tredjedel af Kobani

Jihadister fra Islamisk Stat (IS) har erobret mere end en tredjedel af den strategisk vigtige grænseby Kobani, der ligger på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Det hævder Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der følger krigens gang i Syrien.

- Isil (også kendt som IS, red.) kontrollerer mere end en tredjedel af Kobani. De kontrollerer alle østlige områder, en lille del i det nordøstlige Kobani og et område i den sydøstlige del, siger observatoriets leder, Rami Abdulrahman.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har den amerikansk-ledede koalition udført to luftangreb mod Islamisk Stats positioner i Kobani torsdag morgen.

Der er imidlertid divergerende meldinger om kampene i den vigtige by. Således oplyste den stedfortrædende udenrigsminister i Kobanis kurdiske selvstyre, Idris Nassan, tirsdag, at jihadisterne var trængt tilbage til udkanten af byen.

USA's forsvarsministerium, Pentagon, meddelte onsdag, at det er utænkeligt, at angreb fra luften alene kan forhindre Kobani i at falde i hænderne på jihadisterne.

Torsdag kunne man høre en eksplosion over den vestlige del af byen, og fra den tyrkiske side af grænsen kunne man se tyk sort røg stige op. Samtidig kunne lyden fra kampfly og sporadiske skudvekslinger fra byen høres. Adskillige ambulancer kører i pendulfart mellem grænsen og Kobani.

Sent onsdag meddelte amerikansk militær, at koalitionen havde ramt fem væbnede køretøjer fra Islamisk Stat, et forsyningsdepot, et kontrolcenter og flere barakker i løbet af dagen onsdag.

Jordanske fly har ifølge USA taget del i angrebene mod Islamisk Stat. Det er kun USA og en række arabiske lande, der har mandat hjemmefra til at deltage i luftangreb i Syrien.

/ritzau/Reuters