Odense støtter København og Aarhus og dropper Ryanair

Skrevet af admin

03/06/2015

Dagens topnyheder

Ansatte i Odense Kommune må ikke flyve med lavprisselskabet Ryanair eller andre flyselskaber, der ikke har indgået overenskomst eller flyver på overenskomstlignende vilkår.

Det oplyser Odenses borgmester, Anker Boye (S).

Byrådet har indført arbejdsklausuler, og det betyder, at kommunens leverandører skal sikre overenskomstlignende vilkår til deres ansatte.

Hvis en leverandør ikke lever op til klausulerne, kan kommunen ikke indgå aftaler med virksomheden.

Dermed er Odense Kommune på linje med Aarhus Kommune og Københavns Kommune.

- I Odense Kommune tager vi kraftigt afstand fra social dumping. Derfor kan vi ikke leve med leverandører, der går på kompromis med ordentlige løn- og arbejdsvilkår, siger Anker Boye, borgmester i Odense Kommune.

I Aarhus Kommune er beslutningen truffet efter sager om social dumpning blandt flyselskaber.

- Der er rejst en række problemstillinger i forhold til den måde, som Ryanair behandler sine ansatte på, som jeg synes, det er vigtigt også at udfordre politisk, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Kommunen oplyser, at de ansatte før har fløjet med Ryanair, men det stopper nu, efter kommunen har tilsluttet sig SKI's, Statens og Kommunernes Indkøbs Service, indkøbsaftale på flyrejser.

Københavns Kommune læner sig også op ad SKI, der forsøger at forhandle gunstige priser hjem til stat og kommuner.

SKI's rammeaftale om indkøb af flybilletter indeholder en arbejdsklausul i henhold til ILO-konvention nr. 94, der stiller krav til løn- og arbejdsforhold.

- Ryanair er ikke en af leverandørerne under SKIs rammeaftale og bliver det heller ikke, før der er ordentlige forhold. Derfor er der heller ingen af kommunens medarbejdere, som kommer til at benytte sig af Ryan-air i embeds medfør, har Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), tidligere sagt.

/ritzau/