Øjenvidne i Riga: Både mure og tag styrtede sammen

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

- Alting begyndte at styrte sammen: murerne, taget, alting, siger et øjenvidne, Jana, til tv-stationen LNT i Letlands hovedstad, Riga, efter at hun overværede ulykken i et supermarked i byen.

- Jeg ved ikke, hvad der skete med dem, der sad ved kassen. Hvis man sad ned, da det skete, var der ingen chance for at komme ud, siger hun.

En talskvinde for redningsmandskabet, Viktorija Sembele, oplyser, at 47 mennesker omkom ved ulykken, der skete torsdag. Tidligere har myndighederne angivet, at 33 mennesker er omkommet, og at mindst 38 er kvæstet.

Politiet afviser at sætte talt på antallet af personer i supermarkedet, der blev bygget for to år siden. Der er frygt for, at en del teenagere er ofre for ulykken, da der ligger en skole lige i nærheden af den sammenstyrtede forretning.

Tre brandmænd er blandt de omkomne.

- Jeg er stolt af min far. Han døde, da han kæmpede for at redde andre - uden tanke for sig selv, hedder det i en Twitter-meddelelse fra datteren til en af de omkomne brandmænd.

Redningsmandskab graver med brækjern og de bare hænder i ruinerne af det sammenstyrtede supermarked i Riga-forstaden Zolitude.

Ulykken skete sent torsdag, da supermarkedet var fyldt med handlende, som var på vej hjem fra arbejde. Flere hundrede mennesker kan have været i butikken, da ulykken skete.

En række pårørende var fredag samlet på stedet, hvor nogen lagde blomster og tændte lys.

- Min kone er der. Der er ingen oplysninger om hende. Om hun er død eller levende. Lige meget, hvor jeg henvender mig, så får jeg ingen informationer, siger Igor Umanov.

En pige siger til Letlands radio, at hun var i butikken sammen med sin mor, da en betonblok faldt ned mellem del. Hun var selv tæt på at blive fanger under det faldende tag. Moren har hun ikke hørt noget om.

Andre vidner fortæller, at de hørte en høj lyd, og at det derefter blev mørkt. Flere undslap ved at kravle ud gennem butikkens vinduer.

Ulykken har rystet den baltiske stat, hvor der er erklæret tre dages landesorg fra lørdag. Premierminister Valdis Dombrowskis siger, efter at han har besøgt stedet, at politiet har indledt en undersøgelse af årsagen til ulykken.

Det 500 kvadratmeter store supermarked blev bygget i 2011, og årsagen til sammenstyrtningen af den relativt nye bygning er endnu ikke officielt fastlagt.

Supermarkedskæden Maxima, der er den næststørste i Letland, har udsendt en erklæring, hvor det hedder, at man er "overvældet og chokeret" over katastrofen.

/ritzau/Reuters