Øjenvidne: Tyrkerne har vænnet sig til kaos i landet

Der er endnu ikke gået 24 timer, siden Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, erklærede landet i tre måneders undtagelsestilstand efter weekendens fejlslagne militærkup.

Men i landets største by, Istanbul, har hverdagen - trods tusindvis af tilbageholdelser og massivt politi- og militæropbud i gaderne - alligevel trængt sig på igen.

Det fortæller den 26-årige asyllærer Hasan Sahin fra Odense, der er på sin årlige sommerferie i Tyrkiet.

- Undtagelsestilstanden har selvfølgelig grebet ind i folks hverdag. Og de er bekymrede for, hvordan den kommer til at få indflydelse på deres liv de næste måneder, siger han.

- Men samtidig har tyrkerne vænnet sig til, at der er så meget kaos i Tyrkiet. Derfor er de knap så påvirkede, som man skulle tro.

Gennem en lidt ustabil telefonforbindelse fortæller Hasan Sahin, at torsdag eftermiddag blandt andet bliver brugt i et shoppingcenter.

- Her er lidt mere tomt end normalt. Og der er også lidt færre med offentlig transport som metro og busser, siger han.

Men de, der er i shoppingcenteret, taler højlydt om de seneste dages begivenheder, fortæller Hasan Sahin.

Ifølge en opgørelse bragt onsdag på det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu blev i alt 240 mennesker - 173 civile og 67 medlemmer af sikkerhedsstyrkerne - dræbt i forbindelse med kupforsøget. Der har tidligere været rapporteret et lidt højere dødstal.

I kølvandet på det fejlslagne kup har landets regering igangsat omfattende udrensninger.

Der er tale om op mod 50.000 tilbageholdelser eller suspenderinger af tyrkere, som ifølge myndighederne er tro mod den tidligere imam Fethullah Gülen, som bor i USA, hvor han ifølge præsident Recep Tayyip Erdogan har stået bag kupforsøget.

I Tyrkiet er op mod en tiendedel af befolkningen tilhængere af Gülen-bevægelsen.

Den omfattende udrensning giver anledning til både bekymring og sladder blandt indbyggerne i Istanbul.

- Folk taler helt åbenlyst om udrensningerne, for de fleste kender nogen, der har forbindelse til Gülen-bevægelsen. Men de virker ikke bange, siger Hasan Sahin.

/ritzau/

 

Dagens Gossip