Økologisk Råd: Tynde plastikposer bør forbydes

Det er en rigtig god nyhed, at Californien forbyder de lette engangsplastikposer i supermarkeder og apoteker fra 1. juli næste år.

Det mener både Det Økologiske Råd og medlem af EU-Parlamentet Margrete Auken (SF), som arbejder med et forslag om at mindske brugen af plastikposer i EU.

- Det er meget, meget positivt, det vi ser i Californien, og endnu engang viser det bare, hvordan staten går foran i USA, siger Lone Mikkelsen, kemikaliefaglig medarbejder i Det Økologiske Råd.

Hun mener, at man i højere grad herhjemme bør se på, om de engangsplastikposer, man kan tage fra ruller ved kasserne i supermarkederne, kan forbydes.

Et rent forbud mod alle plastikposer vil dog ifølge Lone Mikkelsen ikke være vejen at gå herhjemme, blandt andet fordi papirposer ikke nødvendigvis er mindre ressourcekrævende at fremstille end plastikposer, og fordi hun ikke mener, at forbud mod alt nødvendigvis er vejen frem.

Til gengæld ville en højere grad af oplysning og en højere afgift på poserne kunne have en positiv effekt på forbrugerne.

- Så tænker forbrugerne måske, at otte kroner, det vil jeg alligevel ikke give for en pose, siger Lone Mikkelsen.

Hendes håb er, at Danmark vil spille en vigtig rolle, når EU-Parlamentet går i gang med at forhandle med EU's medlemslande om et forslag, som skal gøre det bindende for EU-landene at reducere forbruget af letvægtsplastikposer med 80 procent i 2019.

Det kan ifølge Lone Mikkelsen være med til at mindske plastikposernes forurening i havene, som er slem omkring Danmark.

Forhandlingerne starter 14. oktober, og Margrete Auken håber, at en aftale er i hus før jul.

- Som parlamentets ordfører i kampen er jeg glad for al den opbakning, jeg kan få, så vi slipper fri for de godt otte milliarder plastikposer, der hvert år ender i naturen i Europa.

- I Nordsøen har for eksempel 90 procent af mallemukkerne plastik i maven, et skrækkeligt tal som bør få også danske myndigheder på banen, siger Margrete Auken.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip