Økonom: ECB-chef varsler fortsat økonomisk usikkerhed

Økonomien i Europa er stadig ikke stærk nok til at stå på egne ben, og man skal derfor ikke vide sig alt for sikker på det økonomiske opsving.

Det er vurderingen fra cheføkonom Helge J. Pedersen, der sidder hos Nordea Markets og har fulgt torsdagens pressemøde med Mario Draghi, som er chef for Den Europæiske Centralbank.

- ECB valgte som ventet at holde renten uændret på 0,25 procent på rådsmødet i dag (torsdag, red.) i Frankfurt, forklarer cheføkonomen og uddyber:

- Det var en fortsat dueagtig Draghi, der som begrundelse for den uændrede rente nævnte, at den økonomiske udvikling fortsat er svag.

Centralbankchefen har også understreget, at inflationen, som for tiden blot er på 0,7 procent, ventes at forblive lav i lang tid fremover for derefter gradvist at stige op mod en målsætning om at holde inflationen tæt på, men under to procent.

- Endvidere fremhævede Draghi, at udlånsaktiviteten i euroområdet fortsat er svag. Ikke mindst når det gælder lån til ikke-finansielle selskaber, siger Helge J. Pedersen og forklarer:

- Det skyldes dels den fortsatte balancetilpasning i såvel finansielle såvel som ikke-finansielle selskabers balancer, dels at låneaktiviteten sædvanligvis følger efter udviklingen i økonomien med en vis forsinkelse.

På grund af de nuværende omstændigheder finder Nordeas cheføkonom, at centralbankens pengepolitik derfor fortsat bør forblive ekstremt lempelig og hjælpe det skrøbelige opsving i euroområdet undervejs - og gerne længe endnu.

- ECB fastholdt således sin fremadrettede forventning om, at renten i euroområdet vil blive holdt på sit nuværende eller lavere niveau i en længere periode fremover, pointerer Helge J. Pedersen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip