Økonom: Gode leasingtilbud medvirkede til bilsalgsrekord

Bilsalget satte rekord i 2015 målt på antallet af solgte enheder, og det er der en række grunde til, hvis man spørger Allan Skytte Christensen, som er forbrugerøkonom hos FDM.

Han peger først og fremmest på en generel økonomisk optimisme og reallønsfremgang, men gode tilbud på privatleasing har også øget antallet af nye biler på vejene.

- Forhandlerne har fået nogle gode rabatter fra fabrikkerne, der har sendt en masse restmodeller ud på det danske marked.

- De rabatter har de brugt til at skrue nogle gode leasingtilbud sammen, siger han og nævner Peugeot 108 som eksempel.

Den overgås normalt af Volkswagen Up i salgsstatistikkerne, men i begyndelsen af 2015 var det omvendt, ikke mindst takket være et fordelagtigt leasingtilbud.

Allan Skytte Christensen tør endnu ikke spå om, hvorvidt salget i år vil føre til en ny rekord.

- Der solgt rigtigt mange små biler, og derfor må man spørge sig selv, om vi når et mætningspunkt, hvor de fleste familier har fået bil nummer to.

- Men kigger vi omvendt på, hvor mange biler vi har per husstand, så ligger vi på niveau med Bulgarien, selv om vi pendler længere og længere. Det taler for, at potentialet ikke er udnyttet endnu, siger han.

Der ligger også en joker og lurer i form af den afgiftsnedsættelse, som trådte i kraft i slutningen af sidste år og har givet priserne et hak nedad.

Men Allan Skytte Christensen tror ikke, at prisfaldet nødvendigvis vil resultere i endnu flere bilsalg.

- Så stor er afgiftsnedsættelsen heller ikke. Men jeg tror, at der bliver solgt biler med lidt mere ekstraudstyr og måske endda også større biler, fordi bilbudgetterne har det med at være ret konstante, siger han.

Der blev i alt indregistreret 207.600 nye personbiler i 2015, hvoraf de 123.000 blev solgt til privatpersoner. 19.000 af salget til privatpersoner foregik via en leasingaftale.

/ritzau/

 

Dagens Gossip