Økonomer: Her er det bedste boliglån

Skrevet af admin

28/12/2013

Dagens topnyheder

Skal man satse på, at renten holder sig i ro, og indkassere den kontante fordel ved et etårigt flekslån. Eller skal man binde renten i længere tid og måske betale lidt ekstra for at sove roligt om natten.

Det spørgsmål stiller mange boligejere sig selv, når boliglånet skal vælges. Spørger man topøkonomerne, hvad de ville foretrække lige nu, så hælder de fleste mere til den sikre variant med fast rente end til et F1 eller et F3 lån.

41 procent af 46 økonomer i Ritzaus økonomiske panel ville personligt vælge et fastforrentet lån, hvis de fik valget i dag. Blandt dem Handelsbankens cheføkonom.

- Jeg følger generelt tommelfingerreglen om, at når renten er så lav, at man ikke tror den kan falde mere, så skal man binde renten på sit lån i en længere periode, siger Jes Asmussen.

- Så når vi står i en situation, hvor renten er så lav, som den er nu, så giver det bedst mening for mig at tage et fastforrentet lån, siger han.

Jes Asmussen siger dog samtidig, at det er svært at generalisere, fordi der er en masse individuelle behov, der skal tages hensyn til, når beslutningen om boliglånet skal tages.

- Personligt ville jeg vælge fastforrentet. Men nogle lånetyper passer bedre til én person end til en anden. For nogen vil det give mening at vælge et lån med kort løbetid og så bruge de penge, man sparer på renter, på at nedbringe sin gæld, siger han.

Omkring hver fjerde af panelets økonomer - 26 procent - ville dog vælge et såkaldt F1 lån, hvor boligejeren høster fordelen ved en lav rente, men til gengæld kun kan låse renten i et år.

13 procent ville vælge et F3 lån, mens 13 procent er i tvivl om, hvad de ville vælge. Syv procent har angivet, at de ville vælge en "anden lånetype".

Og det er en vanskelig beslutning, erkender Jes Asmussen.

- Det er selvfølgelig vanskeligt, fordi der for mig at se ikke er udsigt til, at renten kommer til at stige i nævneværdig grad. Det er i hvert fald vores prognose lige i øjeblikket, siger Jes Asmussen.

Han er en af de økonomer, der tror, at Danmarks Nationalbank holder den toneangivende rente i Danmark uændret på rekordlave 0,2 procent i løbet af 2014.

Økonomerne er nogenlunde delt i to lejre omkring det spørgsmål, som 49 af panelets økonomer har svaret på. 51 procent svarer ligesom Jes Asmussen, at renten holdes uændret, mens 47 procent tror på, at den bliver højere i 2014.

Ingen af de spurgte økonomer tror på, at renten bliver endnu lavere i 2014.

Ritzaus økonomiske panel består af økonomer fra universitetsverdenen, finanssektoren og interesseorganisationer.

/ritzau/