Økonomer: Regeringen er for optimistisk

Der er ikke noget, der på nuværende tidspunkt peger på, at økonomien er på vej op i gear, og derfor er regeringen for optimistisk i sine forventninger til den økonomiske vækst.

Det mener cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

- Privatforbruget er trods høj forbrugertillid ikke kommet i gang, investeringslysten i virksomhederne er meget lav, og vi ser stigende usikkerhed og økonomisk opbremsning blandt flere af vores større samhandelspartnere.

- Blandt andet er opsvinget i euroområdet gået i stå, før det for alvor kom i gang, siger Jes Asmussen i en skriftlig kommentar til regeringens Økonomisk Redegørelse, hvor væksten ventes at blive 1,4 procent i år stigende til to procent næste år.

Jes Asmussen minder om, at fremstillingssektoren de seneste måneder er blevet ramt af det største negative omslag siden finanskrisen, og situationen i Ukraine og Rusland truer med at sætte udviklingen yderligere i stå.

- For os virker det således mere end svært at opnå en vækst på bare 1,4 procent i år. Vi har længe vurderet, at væksten i dansk økonomi ikke kommer over en procent. Derfor ser vi også, at det bliver svært at opnå den fremgang på arbejdsmarkedet, som regeringen lægger op til, siger Jes Asmussen.

Regeringen venter faldende bruttoledighed på 2000 i år og 4000 til næste år samt flere i beskæftigelse.

Jes Asmussen finder det bekymrende, at finanspolitikken i 2015 er strakt helt ud til den yderste grænse af et underskud på de offentlige finanser på tre procent af BNP, der er euroreglernes grænse for, hvor stort underskuddet må være.

Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer er enig i det synspunkt.

- Skuffer væksten, vil Danmark igen kommer i karambolage med EU's regler om, at budgetunderskuddet ikke må overstige tre procent af BNP. Der skal kun en meget lille vækstskuffelse til for at sende underskuddet på den forkerte side af tre procents-grænsen, siger Tore Stramer.

Regeringen bruger selv som tommelfingerregel, at et fald i BNP på en procent vil forværre de offentlige finanser med ca. 0,75 procent af BNP, svarende til omtrent 15 milliarder kroner.

Ender væksten på 1,5 procent i stedet for to procent næste år, vil regeringen mangle cirka 7,5 milliarder for at holde sig på den rigtige side af euroreglernes grænse for underskud.

/ritzau/

 

Dagens Gossip