Økonomer spår dyrere boliger i 2015

De danske boligejere kan næste år forvente, at deres hus eller lejlighed bliver op til fem procent mere værd, men prisstigningerne vil som så ofte før være mest markante i de større byer.

Sådan lyder forventningen fra en lang række økonomer i Ritzaus Økonomiske Panel.

Således svarer hele 80 procent af de 41 deltagere, at boligpriserne vil stige med op til fem procent i løbet af 2015.

Til sammenligning er priserne ifølge Danmarks Statistik steget 3,9 procent på enfamiliehuse i år, mens ejerlejligheder er steget 8,4 procent.

Dermed ser takterne ifølge økonomer ud til at fortsætte i nogenlunde samme tempo, når vi om få dage springer ind i det nye år.

Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank, venter, at boligerne på landsplan vil blive omkring tre procent mere værd næste år.

- Prisudviklingen vil være drevet af ekstremt lave renter og en økonomi i svag bedring. Men vi er stadigvæk i en situation, hvor krisen er tilstede, så vi forventer ikke nogen fest for boligmarkedet, siger Steen Bocian.

Han vurderer, at priserne på linje med de seneste år primært vil stige i de store byer som Aarhus og København, mens udviklingen uden for byerne vil være mere moderat.

Den vurdering er det dog ikke alle økonomerne, der er enige i.

Cheføkonom Kai Lindberg fra Lån & Spar Bank tror, at de markant dyrere boliger i de største byer efterhånden har gjort det noget mere attraktivt at bosætte sig uden for byernes larm og kaos.

- Prisforskellen mellem land og by er blevet så stor, at der trods alt vil være nogen, som vil foretrække at bo på landet, siger Kai Lindberg.

Han forventer, at boligpriserne kan stige med op til 10 procent næste år.

- Vi ser i en pæn vækst i efterspørgslen, da vi i stigende omfang bor færre per bolig, og vi ser en tendens til, at folk bor mere og mere alene, siger han.

Kai Lindberg peger desuden på, at den seneste tids markante fald i olieprisen kan få flere til at købe bolig uden for byerne, da det bliver mere attraktivt at pendle, når prisen på benzin daler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip