Økonomer vælger lån med fast rente

De nuværende rekordlave renter gør, at det kan være et fornuftigt tidspunkt at vælge et fastforrentet lån, så man mange år ude i fremtiden kender sine månedlige boligudgifter.

Sådan lyder det fra et flertal af økonomerne i Ritzaus Økonomiske Panel.

Her har 58 procent af 40 deltagere svaret, at de ville vælge et fastforrentet lån, hvis de skulle vælge boliglån i dag.

En af dem er Steen Bocian, der til dagligt er cheføkonom i Danske Bank.

- I øjeblikket er renterne meget lave, og det kan være et argument for at vælge et fastforrentet lån, da prisen for at låse renten fast er lav, siger han.

Steen Bocian påpeger dog, at det i høj grad handler om den enkeltes mavefornemmelse, når man skal vælge boliglån.

- Man skal vælge lån efter hvilken type, man er, og hvilken privatøkonomi man har. Jeg kan personligt godt lide den sikkerhed, der er i at kende ydelsen, og det er det afgørende for mig, siger han.

Over det seneste års tid har flere boligejere også valgt lån med fast rente, viser statistik fra Realkreditrådet.

Derimod vælger færre det tidligere meget populære F1-lån, mens der er sket en stigning i de såkaldte F2-F5-lån og samt lån, hvor renten fastsættes hvert halve år.

Det er dog ikke alle, som foretrækker det fastforrentede lån. Omkring en tredjedel af de adspurgte i Ritzaus Økonomiske Panel foretrækker et lån med variabel rente.

Her har 13 procent valgt det treårige F3-lån, mens otte procent af økonomerne vælger henholdsvis F1-lånet og lån, hvor renten tilpasses hvert halve år.

Kai Lindberg, cheføkonom i Lån & Spar Bank, foretrækker lån med kort rente. Han kan ikke kan se stigende renter i horisonten og mener derfor, at der kan være en økonomisk gevinst i at vælge et flekslån.

- Vi forventer en lav variabel rente i en lang periode fremad, så behovet for sikkerhed og mulighed for at konvertere er på nuværende tidspunkt ikke så attraktivt, siger han.

/ritzau/

.

Dagens Gossip