Økonomer: Vi ender med at droppe kontanter

"Bare på beløbet, tak".

Sådan lyder det tit, når vi handler i butikker og restauranter. Stadig flere danskere bruger dankortet, så det kan ikke afvises, at mønter og sedler ad åre forsvinder.

- Det kunne jeg godt forestille mig på sigt, men jeg tror ikke, at det ligger lige rundt om hjørnet, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom hos Sydbank.

I de seneste tyve-tredive år er dankortet blevet brugt langt mere i danske forretninger, viser tal fra Nationalbanken. I 2000 betalte danskere 400 millioner gange med dankort, mens det i 2012 skete knap en milliard gange. Til gengæld betaler vi langt mindre med check og kontanter.

Forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen fra Nykredit mener, at Danmark engang bliver et kontantfrit samfund.

- Jeg tror ikke, at det ligger lige rundt om hjørnet. Kontanter er stadig noget, som de fleste godt kan lide at have. Der er noget bekvemt og traditionsbundet i at bære kontanter på sig, siger Johan Juul-Jensen.

- Men på sigt er det den vej, vi går – bare ikke på den korte bane.

Ifølge ham kan danskerne allerede droppe kontanter i dette århundrede.

- Det går stærkt i øjeblikket med mobilbetalinger og kreditkort, og der er flere og flere platforme, hvor man flytter væk fra at have klingende mønt til at betale digitalt på den ene eller den anden måde, siger han.

Ifølge Camilla Skovsbo Erichsen vil butiksejere ikke bekymre sig så meget om tyveri uden kontanter.

- Det er jo ikke lige så sjovt at gå ind og stjæle penge, når der ikke er kontanter i butikken, så det kunne betyde meget den vej rundt, siger hun.

Regeringen foreslog i vækstpakken et treårigt forsøg med kontantfri butikker, men forslaget faldt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip