Økonomer: Vi nærmer os ny boligboble

Det er kun et spørgsmål om måneder, før prisniveauet på huse og lejligheder når det samme prisniveau som før finanskrisen fik boligboblen - og markedet - til at briste.

Det skriver Børsen onsdag.

Det seneste år er huspriserne i hovedstaden steget 11,3 procent.

Hvis stigningen fortsætter, så går der kun et halvt år, før de københavnske huspriser rammer niveauet fra boligboblen før finanskrisen, viser en beregningen fra Danske Bank foretaget for Børsen.

- Vi er ikke på boligboblens rand. Men vi har retning imod den, og vi kan se den, siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, til Børsen.

Beregningen viser, at Aalborg er den første danske storby, der har ramt prisniveauet fra før finanskrisen. Aalborgenserne har det seneste år oplevet en prisstigning på huse på 7,7 procent.

Årsagen til den store prisstigning skal blandt andet findes i, at flere og flere flytter til de store byer. En anden forklaring er de ekstremt lave renter, vurderer Steen Bocian. Han tilføjer, at det ikke nødvendigvis er dårligt, at boligpriserne rammer niveauet fra 2006.

- Men prisstigninger sker for hurtigt, og det går så stærkt, at folk endnu en gang bliver overoptimistiske i forhold til den fremtidige prisudvikling, siger han til Børsen.

Boligøkonom Jens Lunde fra Copenhagen Business School er enig i, at boligkøberne risikerer at reagere usundt på prisudviklingen.

- Man skal huske på, at renten hurtigt kan stige så meget, at det vil ødelægge en pokkers masse for dem, der har korte flekslån, og det vil hurtigt kunne presse priserne ned igen, siger han til Børsen.

Økonomerne er enige om, at priserne stiger for hurtigt med tocifrede prisstigninger, og at der er grund til bekymring, hvis det fortsætter.

/ritzau/

 

Dagens Gossip