Økonomien voksede lidt mindre end ventet i første kvartal

Den danske økonomi voksede i første kvartal af 2015, da bruttonationalproduktet (BNP) i sæsonkorrigerede tal gik frem med 0,4 procent sammenlignet med fjerde kvartal sidste år.

Det oplyser Danmarks Statistik, der har præsenteret Danmarks Nationalregnskab for årets første tre måneder.

Udviklingen var svagere end ventet af økonomerne, som havde regnet med en fremgang på 0,6 procent ifølge en rundspørge foretaget af Ritzau Finans.

- Der var fremgang i eksporten samt husholdningernes og det offentliges forbrug, mens investeringerne gik tilbage. På produktionssiden bidrog især handel og transport med videre positivt til væksten, skriver Danmarks Statistik.

Ifølge chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit har fredagens tal været ventet med spænding, da det giver et mere fyldestgørende svar på, om opsvinget har slået rod i dansk økonomi.

- Det er der meget, der tyder på, konstaterer chefanalytikeren i en skriftlig kommentar.

På grund af den fortsatte fremgang i første kvartal har BNP-væksten nu været positiv i de seneste syv kvartaler, påpeger Tore Stramer.

- Det er i sig selv bemærkelsesværdigt. Vi skal således helt tilbage til år 2000 for senest at finde syv kvartaler i træk med positiv økonomisk vækst i dansk økonomi.

- Dertil kommer, at BNP-væksten over det seneste år sniger sig op på samlet 1,7 procent, siger han.

/ritzau/

.

Dagens Gossip