Økonomisk nobelpris går til ekspert i markedsdominans

Nobels mindepris i økonomi går til den franske økonomiprofessor Jean Tirole fra universitetet i Toulouse.

Han får prisen for sine analyser af markedskræfter og -reguleringer, oplyser Sveriges Kungliga Vetenskapsakademien på et pressemøde.

Nærmere bestemt har Tirole med sin forskning anvist, hvordan regeringer bør regulere magtfulde virksomheder, der dominerer en industri.

- Jean Tirole er en af de mest indflydelsesrige økonomer i vores tid, siger akademiet.

- Først og fremmest har han kortlagt, hvordan man kan forstå og regulere industrier med enkelte magtfulde virksomheder, lyder forklaringen.

I sin forskning konkluderer Tirole, at man ved reguleringer af markeder bør tage hensyn til de forhold, der præger den enkelte industri. Han anfører således, at generelle reguleringer ofte er en dårlig idé.

Den 61-årige økonom vil modtage otte millioner svenske kroner sammen med prisen.

- Tusind tak, jeg er meget beæret. Jeg er vældig rørt, men jeg skal forsøge at svare på spørgsmål, siger Jean Tirole efter at have modtaget beskeden om prisen.

Nobels mindepris i økonomi blev stiftet af Sveriges Riksbank i 1968 og er altså ikke en af de oprindelige nobelpriser, som Alfred Nobel oprettede i 1895. Den kaldes derfor en mindepris.

Ikke desto mindre er den anset for at være en af de mest prestigefyldte priser inden for økonomisk videnskab.

Økonomer fra USA har i de seneste mange år siddet ganske tungt på prisen.

Tidligere modtagere tæller blandt andre de kendte økonomer Milton Friedman, Friedrich August von Hayek og Joseph Stiglitz.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip