Økonomisk vækst går fra minus til plus

Den økonomiske vækst - målt i bruttonationalproduktet BNP - steg med 0,2 procent i årets andet kvartal, viser reviderede tal fra Danmarks Statistik. Det er positivt i forhold til de første tal, der oprindeligt viste, at økonomien var i bakgear med minus 0,3 procent.

Fremgangen i andet kvartal er korrigeret for prisudvikling og sæsonudsving. Samtidig er det den første opgørelse over det kvartalsvise nationalregnskab efter nye internationale retningslinjer, der gør, at illegale dele af økonomien som eksempelvis handel med hash og prostitution tæller med.

Ser man på første halvdel af 2014, er der tale om en fremgang i den økonomiske vækst på 0,8 procent i forhold til samme periode året før.

Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer peger på, at revisionen af nationalregnskabstallene er meget beskeden.

- Det er dog en meget beskeden nedrevidering, ikke mindst med tanke på, at Danmarks Statistik meddeler, at BNP-væksten angives med en usikkerhed på plus-minus 0,5 procentpoint.

- Dertil kommer, at dagens tal er den første offentliggørelse af det kvartalsvise nationalregnskab efter de nye internationale retningslinjer. Man skal derfor også tage dagens oprevidering med et gran salt, da der er meget teknik, der spiller ind.

- Historien er fortsat, at dansk økonomi har fået en meget sløj start på 2014, siger Tore Stramer i en kommentar.

Revideringen af væksttallene ændrer ikke på, at regeringens prognose fortsat fremstår alt for positiv.

- Det kræver fortsat en BNP-vækst på cirka 1,3 procent såvel i tredje som fjerde kvartal for, at regeringen skal komme i mål med deres vækstskøn for 2014 på 1,4 procent.

- Det er ikke realistisk med tanke på, at udviklingen i europæisk økonomi har været entydigt negativ hen over sommeren. Tiltagende geopolitisk uro kombineret med voksende økonomisk svaghed i særligt Frankrig og Italien truer nu med at trække euroområdet ind i en ny recession, siger Tore Stramer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip