Økonompanel siger klart ja til EU's patentdomstol

Ikke en eneste af 39 økonomer i Ritzaus økonomiske panel har tænkt sig at stemme nej til dansk deltagelse i EU's patentdomstol ved folkeafstemningen den 25. maj.

Et stort flertal af økonomerne - 82 procent - vil stemme ja, mens 18 procent af økonomerne endnu ikke har besluttet, hvor krydset på stemmesedlen skal sættes.

Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg i Jyske Bank, vil stemme ja, fordi han mener, at deltagelse i EU's patentreform vil være en fordel for danske virksomheder.

- Jeg er pragmatisk og lægger vægt på det praktiske. Virksomheder kan spare noget tid og være mere effektive, hvis de kun skal søge patent ét sted frem for i alle EU's lande.

- For mig er det en praktisk og effektiv foranstaltning, siger Ib Fredslund Madsen.

En af panelets tvivlere er Per Hansen, som er investeringsøkonom i Nordnet:

- Min tvivl er et udslag af, at jeg simpelthen ikke føler mig godt nok oplyst på nuværende tidspunkt. Jeg følger ellers med i den aktuelle debat, men jeg synes simpelthen ikke, at jeg har fået præsenteret argumenterne for at stemme nej eller ja.

- Man skal selvfølgelig altid huske at feje for egen dør, før man kan se, hvor meget skidt, der ligger ude på vejen. Og jeg må selvfølgelig samtidig erkende, at jeg ikke selv har gjort noget aktivt endnu for at få informationer, siger Per Hansen.

Patentdomstolens danske skæbne bliver afgjort i forbindelse med valget til Europaparlamentet den 25. maj, fordi folketingets partier ikke kunne blive enige om et ja.

Ritzaus økonomiske panel består af økonomer fra universitetsverdenen, finanssektoren og interesseorganisationer.

/ritzau/

 

Dagens Gossip