Østergaard: Alle former for partistøtte skal frem

Hvis en forening betaler et arrangement eller låner lokaler til et parti eller en folketingskandidat, så skal det fremgå af et offentligt tilgængeligt regnskab.

Det mener økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), som onsdag klokken 12 løfter sløret for anbefalingerne fra et ekspertudvalg, som har gransket de danske partistøtteregler.

- Det er afgørende, at alle former for støtte, også den, der ikke gives direkte, bliver omfattet, siger Morten Østergaard til Ritzau og uddyber:

- Derfor vil vi indføre regnskabspligt for alle enkeltkandidater - som mig selv - så vi skal offentliggøre alle bidrag. Både de kontante, og dem, der består af forskellige ydelser.

Regeringen vil derfor indkalde til forhandlinger om en ændring af reglerne.

Udgangspunktet vil være, at den nuværende bagatelgrænse på 20.000 kroner halveres, og at den udvides til at omfatte både konkrete beløb og værdien af ydelser, der gives til partiet.

Samtidig skal partiernes region-, kommune- og kredsorganisationer ifølge Berlingske indberette regnskaber, som vil være omfattet af aktindsigt.

Til gengæld vil det ikke blive betragtet som partistøtte, hvis en organisation fører kampagne for et synspunkt, som er sammenfaldende med et partis politik.

Det har udløst kritik fra Venstres næstformand Kristian Jensen, men den preller af på Morten Østergaard.

- Vi kan ikke gøre os til herre over, hvad private foreninger mener, og hvilke synspunkter de bærer frem i offentligheden, påpeger han og kreerer et eksempel:

- Hvis en organisation fører kampagne for ændrede dagpengeregler, skal det så indberettes som støtte til Dansk Folkeparti?

- De var med i dagpengereformen, men nu vil de have lavet den om, og det viser, hvor komplekst det er, påpeger ministeren og konkluderer:

- Vi lever i et land med ytringsfrihed, også for private foreninger.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip