Østergaard: Analysen af EU's bankunion klar til foråret

Efter i årevis at have holdt igen med at komme med en klar holdning om dansk deltagelse i EU's nye bankunion lover økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) nu, at meldingen er lige på trapperne.

Efter at han og de øvrige EU-landes ministre tirsdag i Bruxelles har hørt en status over, hvordan det går med bankunionen i EU-regi siger Østergaard, at regeringen regner med at have sin analyse klar "inden længe".

Direkte adspurgt, om analysen kommer inden et valg, svarer Østergaard:

- Nu er det jo ikke mig, der udskriver valg. Men vi vil komme med analysen her i foråret. Og så kan den jo danne grundlag for debatten.

EU's bankunion er en reaktion på de seneste års finanskrise, der på grund af finanssektorens nære bånd til EU-landenes statskasser også har skabt uro om hele nationers økonomi.

Bankunionens regler skal sikre, at finanssektoren selv er bedre forberedt på nye kriser, bedre polstret til at afværge dem og har større ansvar for selv at redde sig ud af dem.

Ligesom sin forgænger som økonomiminister og radikal partileder hæfter Morten Østergaard sig ved, at regeringen har gjort det nødvendige benarbejde i EU-forhandlingerne for at sikre, at Danmark kan gå med, hvis Danmark vil.

- Det vigtige er, at det politiske forarbejde, der er gjort i Bruxelles, har sikret, at det nu er helt og alene op til Danmark, om vi ønsker at deltage eller ej.

- Så må vi jo have en politisk drøftelse af, om vi synes det. Det skal vi selvfølgelig have på et oplyst grundlag. Og det får vi heldigvis snart, siger Østergaard.

Økonomiministeren menes at være blandt de regeringsmedlemmer, der støtter dansk deltagelse. Sidste år skabte det en del dønninger, da Børsen mente at kunne referere fra et lukket møde, at ministeren havde udtalt sig for, at Danmark går med i bankunionen.

Men officielt har Østergaard aldrig bekræftet, hvad han mener.

- Regeringen synes, at bankunionen er en god idé. Det, vi overvejer, er, om det også er en god idé for Danmark at deltage. Men bankunionen er en god idé for Danmark, uanset om vi deltager eller ej, fordi den giver finansiel stabilitet, siger Østergaard.

/ritzau/

.

Dagens Gossip