Østergaard: Lavere ydelser til flygtninge var en fuser

Det er en falliterklæring, at blot hver fjerde flygtning har fået fodfæste på det danske arbejdsmarked på 10 år.

Sådan lyder det fra økonomi- og indenrigsministeren, De Radikales leder Morten Østergaard.

Det sker med henvisning til en undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der gør status over 10 års dansk integrationsindsats til adskillige milliarder kroner.

Og nede på bundlinjen står der, at en ud af fire af dem, der kom til Danmark i begyndelsen af 00'erne, var i job 10 år senere.

- Det er en falliterklæring for vores integrationsindsats, at vi på 10 år kun er i stand til at få en ud af fire flygtninge i arbejde, og det kalder på, at vi grundlæggende griber tingene anderledes an, siger Morten Østergaard.

- Vi skal møde de nyankomne med de samme krav, som vi stiller til alle andre, og vi skal begynde at fokusere på det, som folk kan i stedet for det, de ikke kan, siger han.

- Kan man klare et nyttejob, så er det det, man skal. Kan man klare 10 timers arbejde, så er det det, man skal. Vi skal simpelthen se på, hvad folk kan, lyder det fra ministeren.

Han langer især ud efter den daværende VK-regerings særligt lave ydelser til flygtninge, den såkaldte starthjælp. Og selvom DA påpeger, at størrelsen på de sociale ydelser har haft en positiv en effekt på beskæftigelsen, så vil regeringen ikke gå ad den vej.

- Det her er en status over et tiår, hvor man forsøgte at gøre flygtninge fattige med starthjælp, og her ser vi resultatet.

- Og det at gå tilbage til en fuser får jo ikke raketten op at flyve, siger Morten Østergaard, der også selv tager en del af ansvaret for tingenes stilstand.

- Vi har heller ikke været gode nok til at møde folk med samme krav som til andre. Vi har i for høj grad fokuseret på, at folk ikke kan sproget, og måske har nogle ting, der kræver behandling. Men alle kan bidrage med et eller andet.

Regeringen har længe været på trapperne med et integrationsudspil, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) allerede annoncerede i sin nytårstale.

Men Morten Østergaard vil endnu ikke løfte sløret for de nærmere detaljer.

- Jeg kan ikke komme det nærmere nu, andet end at det handler om, at man fra første dag bidrager med det, man kan. Og at integrationsindsatsen skal være så kort som mulig, siger han.

Det såkaldte Carsten Koch-udvalg anbefalede for kort tid siden, at de tre-årige integrationsprogrammer barberes ned til højst to år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip