Østergaard: Midlertidigt asyl er radikal politik

Det er god radikal politik at give midlertidigt ophold til asylansøgere fra borgerkrige.

Det siger De Radikales nye partileder Morten Østergaard, før han åbner partiets landsmøde på Nyborg Strand.

Flere af hans partifæller som den tidligere gruppeformand Jørgen Estrup kritiserer regeringens udspil, der blandt andet lægger op til at give asylsøgere fra Syrien og andre borgerkrigsramte lande midlertidigt ophold i op til to år.

Estrup og flere andre i det radikale bagland kalder det i Jyllands-Posten uretfærdigt og panikagtigt, fordi de mener, at regeringen opdeler asylansøgere i "a- og b-flygtninge", efter at antallet af asylansøgere er steget kraftigt hen over sommeren.

Men kritikken preller af på deres nye partileder.

- Vi har flere flygtninge i verden end siden de store verdenskrige. Det har i mange år været radikal politik, at der burde være fælles asylregler i Europa. Nu får vi et opholdsgrundlag til folk, der generelt er på flugt, siger Morten Østergaard.

- Det er god radikal politik, at vi får denne lovændring. Der kommer flere flygtninge til Danmark, end der er kommet i 20 år, siger han.

Økonomi- og indenrigsministeren afviser, at Danmark sender regningen videre til Sverige, som i år venter at modtage 100.000 flygtninge især fra Syrien og Eritrea.

- Nej. Vi sender ikke nogen regning videre, tværtimod. Vi får en lovgivning, der minder om alle de lande, der er omfattet af EU's asylregler, siger Morten Østergaard.

Spørgsmål: Nogle radikale er imod. Er der uenighed om asyl i partiet?

- Nu har vi jo landsmøde. Der er masser af ting, vi kan diskutere i Det Radikale Venstre. Jeg er sikker på, at der også er brug for at diskutere dette.

- Men jeg vil slå fast, at det har været radikal politik i mange år, at vi skulle have de samme regler, som man har i andre EU-lande. Der kan man give opholdstilladelse på grundlag af generelle vilkår i de lande, man flygter fra, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

 

Dagens Gossip