Østersøfiskere får reduceret torskekvote med 20 procent

De danske fiskere i Østersøen får ikke lov til at hive nær så mange torsk op ad vandet næste år. Til gengæld er der mulighed for at øge silde- og rødspættefangsterne.

Det er resultatet af forhandlingerne på et landbrugs- og fiskeriministermøde i EU om fiskekvoterne i Østersøen for 2016, som blev afsluttet torsdag aften.

- Omdrejningspunktet har været, hvor meget torskekvoterne skulle reduceres med, og der er ingen tvivl om, at udfaldet vil ramme fiskeriet i Østersøen.

- Men kvoterne er blevet fastlagt på grundlag af den videnskabelige rådgivning og på baggrund af målsætningen om at nå maksimalt bæredygtigt udbytte.

- Derfor er mit håb selvfølgelig også, at restriktionerne betyder, at bestanden vil vokse, så vi fremover kan hæve kvoterne igen, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der repræsenterede Danmark i forhandlingerne.

Hun forsøgte at få indført en større fleksibilitet for både under ti meter, men det lykkedes ikke.

- Det ville ellers have været godt for de mindre fartøjer og lokalsamfundene, men det kom jeg ikke igennem med, siger ministeren.

Helt præcist er torskekvoterne sænket med 20 procent i hele Østersøen, mens sildekvoterne til gengæld er hævet 18 procent i den vestlige Østersø og otte procent i den østlige del.

Rødspættekvoten sættes op med 18 procent, og laksekvoten fastholdes på sit nuværende niveau.

Desuden er der på grund af det russiske importstop på fødevarer indført en regel om, at man kan overføre 25 procent af kvoten til næste år. Det sker for at sikre, at fiskene kan afsættes til en ordentlig pris.

/ritzau/

 

Dagens Gossip