Østrig vil ændre loven for at overtage Hitlers første hjem

09/04/2016 14:20

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Frygten for at Adolf Hitlers barndomshjem bliver et nynazistisk interessepunkt, har fået Østrig til at gå efter at overtage huset fra den nuværende ejer.

Det siger de østrigske myndigheder lørdag ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

- Vi undersøger lige nu, om man kan lave en lov, der ville ændre ejerskabet af grunden, så det i stedet ville være Den Østrigske Republik, der kommer til at eje Adolf Hitlers barndomshjem, siger indenrigsministeriets talsmand Karl-Heinz Grundboeck til AFP.

Ideen om at lave en lov, der gør det muligt for staten at overtage bygningen, er opstået som følge af en bitter juridisk strid med den private ejer.

- Vi er igennem de seneste par år kommet til den konklusion, at den eneste måde hvorpå vi kan undgå, at bygningen bliver brugt til nazistiske formål, er, at staten overtager den, siger talsmanden.

Han understreger, at den østrigske stat vil give ejeren et tilbud om kompensation for grunden, hvis planen skulle blive en realitet.

Bygningen ligger i den gamle nordlige by Braunau am Inn og har været tom siden 2011, hvor der opstod uenighed mellem regeringen og husets ejer, Gerlinde Pommer.

Hendes familie har ejet det store hus, hvor Hitler blev født den 20. april 1889, i mere end et århundrede.

I de tidlige 1970'ere underskrev den østrigske regeringen en lejekontrakt med Gerlinde Pommer og lavede huset om til hjem for handicappede.

Men for fem år siden endte samarbejdet pludseligt.

Gerlinde Pommer nægtede at give tilladelse til, at det gamle hus blev renoveret og afslog indenrigsministeriets tilbud om at købe huset.

Bygningen har skabt debat blandt Braunau am Inn's 17.000 indbyggere. Nogle ønsker, at den skal bruges til at huse flygtninge, mens andre mener, at bygningen skal laves om til et museum dedikeret til Østrig's frigørelse.

At huset skal jævnes med jorden er også blevet foreslået, men da bygningen er en del af byens historiske kvarter, er den beskyttet som kulturarv.

Hvert år på Adolf Hitler's fødselsdag mødes antifascistiske protestanter for at demonstrere ude foran nummer 15 på gaden Salzburger Vorstadt.

Ved siden af bygningen står der et mindesmærke, hvor der står " For Fred, Frihed og Demokrati. Aldrig mere fascisme, millioner af døde advarer."

/ritzau/