Østrigs regering taler med to tunger om grænsehegn

Der mangler tilsyneladende fodslag i den østrigske regering, efter at indenrigsminister Johanna Mikl-Leitner tidligere onsdag bebudede, at der skal bygges et hegn til Slovenien for at dæmme op for strømmen af flygtninge.

- Dette handler om at sikre en ordentlig og kontrolleret indrejse i vores land og ikke om at lukke grænsen, sagde Mikl-Leitner til radiostationen Oe1.

Ordet "hegn" er den østrigske indenrigsminister hidtil veget uden om. Men det gjorde hun ikke onsdag morgen.

- Naturligvis handler det også om et hegn, sagde hun.

Mikl-Leitner fra det konservative parti ÖVP understregede, at formålet er at sænke tilstrømningen og passagen af flygtninge.

Men den socialdemokratiske forbundskansler, Werner Faymann, siger, at det er en misforståelse. Der er tale om "teknisk sikring" af grænsen, men ikke en grænselukning, forklarer han ifølge avisen Kurier.

- Der er forskel på, om man opbygger en grænse, eller man opfører en dør med sider på, siger han.

- Det er ikke et hegn rundt om Østrig. Det er et teknisk sikkerhedsinitiativ, som ikke spærrer Østrig inde, påpeger han.

Titusindvis af flygtninge er de seneste uger strømmet hen over grænsen mellem Slovenien og Østrig, og regeringen i Wien har de seneste dage været udsat for hård kritik fra den tyske delstat Bayern for det enorme antal flygtninge, som Østrig lader passere videre til Tyskland.

- Vi ved, at i de seneste dage og uger er individuelle grupper af migranter blevet mere utålmodige, aggressive og følelsesbetonede. Hvis grupper begynder at skubbe bagfra, med børn og kvinder klemt i midten, så behøver man stabile forhold, forklarede Mikl-Leitner.

Da Ungarn tidligere på året begyndte at opføre et fire meter højt grænsehegn til Serbien og siden Kroatien for at forhindre flygtninge og migranter fra blandt andet Syrien i at komme ind i landet, blev det mødt med stor kritik fra en række EU-lande.

Slovenien er som Østrig en del af Schengen-samarbejdet, der sikrer fri grænsepassage.

Mikl-Leitner blev mødt med heftig kritik fra den østrigske opposition, da hun i sidste uge sagde, at det er på tide, at EU "bygger fort Europa".

EU-Kommissionen er ikke blevet informeret om de østrigske planer og vil derfor ikke kommentere dem, siger en talskvinde, Natasha Bertaud.

Hun siger samtidig, at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, senere onsdag skal diskutere situationen med den østrigske kansler.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip