Offentlige køkkener ændrer rutiner efter betonskandale

- Vi har lært en lektie af denne sag. Fremover vil vi tjekke, at alle leverandører har godkendelse fra Fødevarestyrelsen, ligesom vi gennemgår vores nuværende leverandører.

Sådan siger cheføkonoma Lone Fløe, der er leder af Ringkøbing-Skjern Kommunes centrale køkken, Åkanden, efter at det er kommet frem, at virksomheden Nordic Ingredients i årevis har leveret fødevarer til plejehjem og hospitaler uden Fødevarestyrelsens godkendelse.

Og i Region Nordjylland, hvor Aalborg Universitetshospital og Sygehus Vendsyssel har fået fødevarer fra Nordic Ingredients, går man samme vej.

Efter ønske fra sygehusene blev virksomheden i 2012 oprettet som leverandør i regionens centrale indkøbssystem, da der er tale om et nicheprodukt til patienter med tygge/synkebesvær, som ikke i forvejen var omfattet af eksisterende indkøbsaftaler, oplyser regionen.

- Da der her er tale om en meget lille volumen, hvor der ikke er indgået indkøbsaftale, er der beklageligvis ikke sket den samme kontrol. Det beklager vi, siger Rikke Secher Kristensen, indkøbschef i Region Nordjylland, i en pressemeddelelse.

- Vi tager nu initiativ til at screene de nuværende fødevareleverandører uden indkøbsaftaler i forhold til nødvendige godkendelser. Fremadrettet vil der blive forlangt dokumentation for godkendelsen, inden disse små leverandører oprettes i vores indkøbssystem, siger hun.

På Odense Universitets Hospital oplyser direktør Peter Fosgrau til Ritzau, at man har brugt virksomheden siden september sidste år. Og at det skete uden at tjekke leverandøren først.

- Det er den eneste leverandør, der ikke er blevet tjekket. Når der laves aftaler med leverandører, tjekker vi normalt, at alle love og krav er overholdt. Men det er ikke sket her, siger han.

Fødevarer fra virksomheden er blevet kasseret, efter Fødevarestyrelsen lukkede virksomheden torsdag på grund af snavs og skidt. Samtidig fandt man en betonblander på stedet, der var blevet brugt til at blande produkterne.

Det er op til fødevarevirksomhederne at indhente en godkendelse hos Fødevarestyrelsen til at fremstille fødevarer.

Det er kommet frem, at Nordic Ingredients ikke havde det på plads. På trods af det har mange offentlige køkkener over hele landet benyttet produkter fra firmaet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip