Officer i hæren: Burkina Fasos præsident er afsat

En officer i Burkina Fasos hær meddeler, at landets præsident, Blaise Compaore, efter flere dages uroligheder er afsat.

De seneste fire dage har hundredtusinder været på gaden for at demonstrere.

- Compaore er ikke længere ved magten, siger oberst Boureima Farta til mange tusinde demonstranter, der har forsamlet sig foran hærens hovedkvarter i det afrikanske land.

Farta taler til folkemængden siddende på skuldrene af andre officerer.

Kort efter meddeler Compaore selv i en radioerklæring, at han er trådt tilbage, og at præsidentposten er ledig, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Compaore har været Burkina Fasos præsident i 27 år.

Samtidig meddeler chefen for militæret, general Honore Traore, at han har taget over i det vestafrikanske land, efter at den tidligere præsident er trådt tilbage.

Tidligere fredag sagde Traore, at han vil tale med de politiske partier med henblik på at danne en midlertidig regering i det uroplagede land.

På sigt skal den midlertidige regering sørge for at afholde demokratiske valg inden for et år, lyder det.

Landet har i en årrække været en af hovedmodtagerne af dansk udviklingsbistand.

Compaore nægtede torsdag at følge opfodringer om at træde tilbage, efter at vrede demonstranter protesterede over planer om at ændre forfatningen, så den mangeårige præsident kunne blive på posten.

Tirsdag gik hundredetusinde på gaden for at demonstrere over ændringen i forfatningen. Bevæbnet med jernstænger og sten kæmpede de mod politiet, der måtte ty på tåregas.

Der var rapporter om, at 30 personer var dræbt og over 100 år såret under nye tumulter torsdag i hovedstaden Ouagadougou.

- EU mener, det er op til folket i Burkina Faso at beslutte sin egen fremtid. Enhver løsning må være resultatet af en bred konsensus og respekt for forfatningen, lyder en officiel reaktion fra Bruxelles.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip