Officerer i Nigeria for krigsret i opgør om Boko Haram

Nigeria har givet ordre til, at en general og 21 andre officerer skal stilles for en krigsret for påstået sabotage af indsatsen mod de militante islamister i gruppen Boko Haram, siger militære kilder til Reuters.

Retssagen blev indledt mandag i Lagos og vil vare i over en uge, siger kilderne.

Dele af det nigerianske militær har længe været mistænkt for at støtte eller samarbejde med Boko Haram, som sidste år dræbte anslået 10.000 af landets indbyggere i deres kamp for at få indført et kalifat i Nigeria, der er Afrikas største energiproducent og mest befolkningsrige land.

I en separat udvikling har anklageren ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag meddelt, at hun er ved at undersøge påståede massedrab begået af Boko Haram, som skabte overskrifter verden over, da gruppen i april sidste år bortførte over 200 skolepiger.

ICC-anklageren Fatou Bensouda kalder udviklingen i Nigeria stærkt foruroligende.

- Med fuldt overlæg rammes tusindvis af civile - kvinder, børn og mænd. Det kan ikke tolereres. De skyldige må retsforfølges, siger hun.

Den nigerianske præsident, Goodluck Jonathan, der bliver beskyldt for at gøre for lidt for at gribe ind mod volden fra den sunnimuslimske jihadistgruppe, sagde i maj, at Boko Haram har "infiltreret de væbnede styrker og politiet".

Det er første gang, at højtstående officerer er blevet stillet for retten i forbindelse med Boko Harams blodsudgydelser.

Ud over en general er 14 oberster, en major, en sekondløjtnant og fem kaptajner sat på anklagebænken.

I december blev 54 nigerianske soldater dømt til døden for mytteri, efter at de nægtede at deltage i en militæroperation mod Boko Haram i den nordøstlige del af landet.

I en lignende sag fra september sidste år blev 12 soldater dømt til døden for mytteri, da de affyrede skud mod deres overordnede i den nordøstlige by Maiduguri, hvor militærstyrker kæmper mod Boko Haram.

Angrebene ventes at blive optrappet forud for Nigerias valg i februar 2015.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip