Officerer: Irak-kommissionens materiale duer ikke uden konklusion

Selvom der tegner sig et politisk flertal for at offentliggøre det materiale, som Irak-kommissionen nåede at indsamle, inden regeringen lukkede den ned, så ser danske officerer ikke nogen nytte i at offentliggøre materialet.

- De oplysninger, der kommer frem fra kommissionens foreløbige arbejde, kan meget vel være så detaljerede, at de egentlig ikke tjener offentlighedens interesse, medmindre der er nogen, der konkluderer på det, siger Niels Henrik Tønning, formand i Hovedorganisationen af Officerer i Danmark til Ritzau.

Officererne har tidligere kritiseret, at kommissionen ikke får lov at færdiggøre sit arbejde, så det kan evalueres, om Danmark gik i krig i Irak på et rigtigt grundlag.

Men bliver materialet lagt frem, er Niels Henrik Tønning bange for, at "det kan være mere skidt end godt".

Han ser en fare for, at de rå informationer bliver citeret, uden at nogen kender den rigtige sammenhæng.

- Det, at det kommer ud i det offentlige rum, gør også, at der er nogen, der slår politisk plat på det, siger han.

I stedet mener han, at netop en kommissions færdige arbejde kunne gøre en forskel.

- Det man kan have en fordel af ved en kommission, det er, at der er nogen, der kan uddrage nogle konklusioner.

Irak kommissionen blev nedsat i 2012 af den forrige regering for at komme til bunds i årsagen til, at Danmark gik ind Irak. Men den nye V-regering har nu lukket kommissionen, før arbejdet var færdigt.

Liberal Alliance er gået med til at lukke kommissionen, men de ser ingen grund til at det hidtidige arbejde ikke skal frem i offentligheden.

Det har de flertal for sammen med rød blok, men skal kommissionens hidtidige arbejde tages op, så ser Niels Henrik Tønning helst, at det sker i Udenrigspolitisk Nævn, så partierne kan prøve at konkludere på det i fællesskab.

- Hvis det foregår i et mere lukket rum som Udenrigspolitisk Nævn, så er der måske en mulighed for, at politikerne kan opføre sig lidt mere som voksne mennesker uden at skulle slå hinanden i hovedet, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip