Officerer: Meningsløst med danske kampfly i Syrien

Der er ikke altid sammenhæng mellem det, politikerne ønsker sig af Forsvaret og det, Forsvaret rent praktisk kan levere.

Ved Folketingets åbning i sidste uge var meldingen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for eksempel ganske klar: Er der brug for danske kampfly i Syrien i kampen mod Islamisk Stat (IS), så er han åben for, at det er en mulighed.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, udtalte derefter, at også det største oppositionsparti var positivt indstillet på idéen.

Men mulige bombetogter i Syrien med F-16-kampfly holder bare ikke i virkeligheden, siger oberstløjtnant Niels Tønning, der er formand for officerernes fagforening, HOD.

- F-16 kampfly har ikke forsvarssystemer, der er egnet til den trussel, som er i Syrien. Hvis ikke vi har en alliance med Syrien, så har vi missiltyper i Syrien, som F-16 kampfly ikke har noget værn imod. Vi kan ikke gå ind i Syrien.

- Vi kan ikke forvente at undgå tab i en Syrien-mission med de kampfly, som vi har, med mindre vi har en alliance med syrerne, og det kan jeg ikke forestille mig, siger Tønning til Ritzau.

Der bruges missiler i Syrien, som F-16 kampflyene ikke kan opfange, når de fyres af sted.

Danske F-16 kampfly er for nylig vendt hjem efter ét års kamp mod IS i Irak. På grund af nedslidt mandskab og materiel er kampflyene trukket tilbage, og de skal erstattes af en radarstation.

Men planen er, at danske kampfly igen skal i luften, og regeringen overvejer i den forbindelse en udvidelse af det danske mandat.

En mulighed kunne være at leje en anden type kampfly, hvis Danmark skulle assistere med bomber i Syrien. Men det er næppe en god idé, mener Tønning.

- Det tager flere år at omstille sig fra forskellige flytyper. Man kan ikke regne med, at vores piloter kan sætte sig op i et hvilket som helst fly og flyve det, siger han.

Meldingen kommer samme dag, som Politiken bringer en historie om, at Forsvaret ifølge avisens gennemgang af Forsvarets budgetter mangler 15 milliarder kroner til nyt udstyr. Blandt andet skal der købes nye kampfly.

Der er ingen deadline for, hvornår danske kampfly skal i luften igen. Danske kampfly har hidtil ikke deltaget i bombetogter mod IS i Syrien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip