Officielt fra USA: Vi er i krig med Islamisk Stat

Det Hvide Hus erklærede fredag, at USA er i krig med jihadisterne fra den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), der opererer på slagmarkerne i Irak og Syrien.

Dermed bliver en sproglig uklarhed opklaret, efter at udenrigsminister John Kerry i flere tv-interview synes at have undgået at kalde amerikanske operationer mod IS for "krig".

En af præsident Barack Obamas erklærede mål, fra før han gik ind i konflikten med IS, var netop at afslutte krigene fra forgængeren George W. Bush og ikke blive engageret i nye krige.

- USA er i krig med Isil på samme måde, som vi er i krig med al-Qaeda og al-Qaeda-tilknyttede bevægelser over hele kloden, sagde talsmanden for Det Hvide Hus, Josh Earnest, fredag.

Den Islamiske Stat, der tidligere gik under betegnelsen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil), har de seneste måneder erobret store dele af det nordlige og vestlige Irak.

Den pensionerede amerikanske militærgeneral John Allen er blevet udnævnt til øverstkommanderende for den internationale indsats mod den ekstremistiske gruppe IS.

John Allen har tidligere stået i spidsen for Nato-styrkerne i Afghanistan og styrede også den vestlige indsats i Irak.

Den 60-årige general har før sagt, at Islamisk Stat "er en uacceptabel enhed, og at den må udslettes. Hvis vi udsætter det nu, så kommer vi til at betale for det senere".

Allen var tidligere i spil til at blive den øverste militære leder i Nato, men takkede nej og gik på pension.

/ritzau/NTB

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip