Officielt: Fransk storbank accepterer kæmpebøde

Den franske storbank BNP Paribas har mandag erkendt sig skyldig i at have omgået amerikanske sanktioner imod lande som Iran og Sudan igennem en årrække.

Samtidig går banken med til at betale en rekordstor bøde på 8,9 milliarder dollar, som svarer til 48,6 milliarder kroner.

Det amerikanske justitsministerium oplyser, at Frankrigs største bank bevidst skjulte tusindvis af transaktioner med de to lande samt Myanmar og Cuba i perioden 2004 til 2012. Bankens måde at omgå sanktionerne beskrives som "kompleks og omfattende".

Bødestraffen er den hårdeste, som justitsministeriet nogensinde har uddelt i lignende sager, og det er den største, der nogensinde er blevet givet i en kriminalsag mod en bank.

- BNP gik meget vidt for at skjule de forbudte transaktioner, dække sine spor og forråde USA's myndigheder, siger justitsminister Eric Holder.

Transaktionerne har været med til at støtte lande, der er involveret i terrorisme og brud på menneskerettighederne, mener ministeren.

- Denne afgørelse bør sende et stærkt signal til enhver institution, enhver institution i hele verden, som gør forretninger med USA, om at ulovligheder ganske enkelt ikke tolereres, siger Eric Holder.

BNP Paribas vil skille sig af med 13 ansatte som følge af sagen. Fem af dem er topdirektører, blandt andet driftschefen Georges Chodron de Courcel, som trak sig i begyndelsen af juni.

Den øverste chef i banken, Jean-Laurent Bonnafe, fortæller, at banken har "accepteret sit ansvar for handlingerne" og erkender, at nogle ansatte "bevidst omgik amerikanske regler".

- Bortset fra disse individuelle svigt, var der også en mangel på årvågenhed og villighed til at gribe ind, siger Bonnafe.

Samtidig mener chefen dog, at reglerne på området er komplekse, og han påpeger blandt andet, at transaktionerne ville have været lovlige i Europa.

BNP Paribas har allerede sat 1,1 milliarder dollar af til at betale bøden. Resten af beløbet belaster regnskabet i andet kvartal.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip