Officielt: Nu er Pia Kjærsgaard Folketingets formand

Pia Kjærsgaard (DF) blev fredag valgt til formand for Folketinget. Hun afløser Mogens Lykketoft (S) og er den første kvindelige folketingsformand.

Selvom Folketingets formand skal være en samlende figur for Folketinget, var det dog ikke et enstemmigt ting, der valgte Pia Kjærsgaard.

Bag den nye formand står de fire borgerlige partier samt Socialdemokraterne og grønlandske Siumut.

Til gengæld krævede Enhedslisten en afstemning, fordi man ligesom SF har erklæret, at man ikke støtter valget af Pia Kjærsgaard. Ved afstemningen var der 87 stemmer for Pia Kjærsgaard og 16 imod, mens otte stemte hverken for eller imod.

I sine første ord som formand lovede Pia Kjærsgaard, at hun vil forsøge at samle hele Folketinget.

- Jeg vil bestræbe mig på at være hele Folketingets formand. Jeg vil være tillidsrepræsentant for alle, uanset hvilket parti man kommer fra, siger Pia Kjærsgaard.

Trods et flot valg til Dansk Folkeparti, der blev blå bloks største parti, blev det dog torsdag tydeligt, at Pia Kjærsgaard for dele af rød blok er et kontroversielt valg som formand.

Hun er kendt for sine skarpe holdninger og kontante meldinger over for politiske modstandere, men tiden som først formand og siden værdiordfører for Dansk Folkeparti skal lægges på hyldes som folketingsformand.

Pia Kjærsgaard lægger også selv op til, at man fremover vil se hende i en anden rolle end den, man kender hende for:

- At jeg efter 31 år i Folketinget nu har en anden rolle end tidligere, det ved jeg. Jeg betragter hvervet som formand for Folketinget som en stor ære, som jeg er ydmyg over for. Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at være en god og retfærdig formand for alle partier, siger Pia Kjærsgaard.

Hun understreger, at enhver formand vil sætte sit eget præg på hvervet, og det vil hun også gøre, men det vil ske "i dybeste respekt for folkestyret".

- Der er så meget historie. Der er så mange traditioner og værdier, som jeg sammen med mine gode kolleger vil værne om til gavn for det danske folk. Tak for valget, og så går vi i gang med arbejdet, lød det fra Pia Kjærsgaard, og dermed var det nye folketing officielt sat.

Mens Pia Kjærsgaard altså er den første kvindelige formand for Folketinget, har Danmark tidligere haft en kvindelig formand for det daværende Landstinget.

Det var Socialdemokraternes Ingeborg Hansen, der i 1950 blev valgt til formand for Landstinget. Ingeborg Hansen blev dermed verdens første kvindelige parlamentsformand.

For Dansk Folkeparti har posten stor symbolsk betydning. Mens man internt i partiet længe har betragtet daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussens (S) bemærkning, "stuerene bliver I aldrig" som passé, er formandsposten nu det endegyldige bevis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip