Officielt: Porosjenko bliver ny præsident i Ukraine

Skrevet af admin

26/05/2014

Mest læste i dag

Han udråbte allerede sig selv til Ukraines nye præsident, da folk stadig stod i kø ved valgstederne søndag aften, men nu er det også officielt: Forretningsmanden Petro Porosjenko har vundet søndagens præsidentvalg, bekræfter chefen for landets valgkommission.

- Vi kan nu drage en vigtig konklusion: Der vil ikke være behov for en anden runde, siger valgchefen Mykhajlo Okhendovskij ifølge AFP.

Dermed ligger det fast, at Porosjenko har vundet præsidentvalget i første runde ved at vinde mere end halvdelen af stemmerne, og at ukrainerne derfor ikke skal ud i en anden runde for at finde landets næste præsident.

Den 48-årige forretningsmand, der i medierne kaldes "chokoladekongen" på grund af sit slik-imperium, var da også storfavoritten til at vinde valget.

Et kvarter efter offentliggørelsen af den første valgstedsmåling søndag aften - længe før det endelige resultat kom - udnævnte Porosjenko sig selv som landets nye præsident efter en lang, politisk urolig periode med en udpeget overgangsfigur.

Et af de første budskaber fra Porosjenko har været, at han aldrig vil anerkende Ruslands annektering af sortehavshalvøen Krim, som i marts kom under russisk flag efter en folkeafstemning på halvøen.

/ritzau/