Officielt: Søvndal siger farvel til dansk politik

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bekræfter i en pressemeddelelse, at han både stopper som udenrigsminister og som medlem af Folketinget med øjeblikkelig virkning.

Søvndal har truffet sin beslutning efter råd fra de læger, som også har behandlet ham for den blodprop i hjertet, han blev opereret for den 22. oktober 2013.

En afsluttende lægeundersøgelse viste, at Søvndal er kommet sig ovenpå operationen, men at det ville være urealistisk at fortsætte som udenrigsminister med den arbejdsbelastning, det indebærer.

- Jeg har fået det klare råd, at jeg ikke kan fortsætte for fuld kraft som hidtil, og det tager jeg konsekvensen af.

- Jeg vil ikke gøre noget halvt – særligt ikke i jobbet som udenrigsminister, det er det simpelthen for vigtigt til. Det er en tung beslutning, men det er den rette for mig og min familie, udtaler Søvndal i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at "hverken Danmark, regeringen eller SF kan være tjent med en udenrigsminister på mindre end fuld kraft".

Villy Søvndal meddelte tirsdag både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), SF’s formand Annette Vilhelmsen, og ledelsen i Udenrigsministeriet, at han ønsker at stoppe som udenrigsminister.

Han understreger i pressemeddelelsen, at han har været "fantastisk glad" for jobbet.

- Det er et privilegium hver dag at arbejde med de store globale spørgsmål, og hvordan de påvirker Danmark og danskerne. Det er et privilegium at arbejde sammen med så mange dygtige og engagerede mennesker i ud- og indland, siger Søvndal.

Med Villy Søvndals afgang som både minister og folketingsmedlem, så er der også sat punktum for en stor politisk karriere, der i 2005 gav Søvndal posten som SF-formand og kulminerede med SF's indtræden i regeringen og Søvndals indtræden i Udenrigsministeriet efter folketingsvalget i 2011.

/ritzau/

 

Dagens Gossip