Også DF lægger op til udlændingefokus frem mod valget

Mere og mere tyder på, at værdipolitik, udlændinge og integration bliver et af de helt store temaer frem mod et kommende valg til Folketinget.

I den forgangne uge og senest i forbindelse med partiets sommergruppemøde fredag, hvor formand Lars Løkke Rasmussen præsenterede et nyt udlændingeudspil, har Venstre spillet hårdt ud.

Asylansøgere må ikke længere bo og arbejde uden for centrene, mens udlændinge fra lande, der ligner Danmark, kan komme hertil og arbejde med en indtjening på blot 215.000. Andre udlændinge skal tjene mindst 400.000 kroner.

Og nu lover Dansk Folkeparti og værdiordfører Pia Kjærsgaard så også, at partiet vil gøre emnet til "en væsentlig del af den værdidebat, som Dansk Folkeparti rejser i Folketinget til efteråret".

Det siger hun i forbindelse med en historie lørdag i Politiken om danske Syrienkrigere. Også i forbindelse med en nylig stigning i antallet af asylansøgere var partiet på banen.

Ifølge politisk kommentator Hans Engell giver udlændingeområdet blå blok alle muligheder for at presse regeringen og dermed sætte sig på regeringsmagten.

- Ved samtlige folketingsvalg i 2001, 2005 og 2007 var det udlændingepolitikken og den interne uenighed i rød blok, der knuste regeringsdrømmene. Anders Fogh og Pia Kjærsgaard vandt alle valg på en hård udlændingeprofil, skriver han i en klumme i Ekstra Bladet.

Han mener ikke, at regeringen har et reelt modsvar i debatten. De Radikale er kendt for en blødere linje end blå blok, mens Socialdemokraterne er splittet i forsøget på at nærme sig blå blok for at mindske vælgerflugten til primært Dansk Folkeparti.

Det var Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, der kickstartede debatten med en hård retorik, der ligefrem fik øjenbrynene til at løfte sig på flere af partiets folketingspolitikere.

Hun sagde blandt andet, at der var forskel på vilje til integration hos kristne amerikanere og muslimske somaliere.

Selvom skellet mellem kristne og muslimer ikke optræder i det endelige udspil til en ny udlændingepolitik, som Venstre præsenterede fredag, så har partiet med debatten lagt sig tæt op ad Dansk Folkeparti.

Ifølge politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, Elisabet Svane, forsøger partiet at sætte sig på dagsordenen frem mod valget.

- Støjberg taler direkte til Dansk Folkeparti, som har taget mange Venstre-stemmer, skriver hun i en analyse i avisen.

For regeringen har justitsminister Karen Hækkerup (S), integrations- og udlændingeordfører Mette Reissmann og retsordfører Trine Bramsen været på banen.

I lørdagens udgave af Jyllands-Posten lover social- og integrationsminister Manu Sareen (R) at give "integrationen et spark". Han afviser, at det sker som et modtræk til Venstres udspil, som han dog ikke bryder sig om.

- Jeg vil ikke begynde at sortere i, hvor folk kommer fra og så give folk en forskellig behandling. Jeg forholder mig til dem, der er her nu, siger han og slår fast, at det handler om at gøre indvandrerne "selvforsørgende" og "herrer i eget liv", så de kan "bidrage til samfundet".

/ritzau/

 

Dagens Gossip