På transportområdet mødes Dansk Industri og 3F's Transportgruppe igen lørdag eftermiddag for at genoptage overenskomstforhandlingerne for havnearbejdere, lagerarbejdere og chauffører.
Parterne valgte fredag efter 26 timers uafbrudte forhandlinger at holde en pause, men genoptager forhandlingerne lørdag eftermiddag. I følge Ritzaus oplysninger, ventes det ikke, at parterne når frem til et forlig lørdag.
Overenskomstforhandlingerne på transportområdet omfatter i alt 80-85.000 ansatte, primært havnearbejdere, lagerarbejdere og chauffører.
Hvad de skal have i lønstigning, skal aftales centralt, da der er tale om normallønsområdet, hvor der efterfølgende ikke forhandles lokalt på virksomhederne.
På byggeriets område, hvor arbejdsgiverne i Dansk Byggeri forhandler med lønmodtagerne i 3F's Byggegruppe, går det trægt.
- Byggeriet er inde i hårde forhandlinger, og de foregår foreløbig i en snæver kreds, siger pressechef i Dansk Byggeri, Mogens Hjelm til Ritzau. Dermed er der ikke udsigt til forlig for de cirka 70.000 ansatte i byggeriet foreløbig.
Byggeriet er minimallønsområde, hvor der efterfølgende forhandles lokalt på de enkelte virksomheder om, hvor meget lønnen skal stige.
Fælles for både transport og byggeområdet er, at fagforbundene også har gjort globaliseringen og udenlandske arbejdskraft til et tema i overenskomstforhandlingerne.
Omkring 600.000 på det private arbejdsmarked skal have nye overenskomster. På industriens område med 250.000 lønmodtagere er forliget i hus, mens forhandlingerne på finansområdet for ansatte i den finansielle sektor er brudt sammen.
Finanssektorens Arbejdsgiverforening og Finansforbundet er gået hver til sit, og Finansforbundet har sendt første strejkevarsel.
/ritzau/