Oktoberfest banket i gang af Münchens ny borgmester

Måske var der debutantnerver på, men i givet fald skjulte Münchens overborgmester, socialdemokraten Dieter Reiter, dem godt, da han lørdag for første gang skød oktoberfesten i gang.

Fire forsøg skulle Reiter bruge, inden øllet begyndte at flyde, da han på traditionel vis bankede spunshanen ind i øltønden i Schottenhamel-festteltet foran de talstærkt fremmødte lokale spidser. Alle var traditionen tro var iklædt obligatoriske lederhosen og nedringede dirndl-kjoler.

- Ozapft is! (Øllet er tappet, red.) Skål på en fredelig Wiesn, siger borgmesteren med henvisning til, at verdens største ølfest i München kaldes Wiesn efter den eng, der oprindeligt lå på festpladsen.

Hans forgænger på borgmesterposten, partifællen Christian Ude, havde efter mange års træning kun brug for to slag, inden han sidste år kunne tappe den første oktoberfest-øl. Men Reiter minder om, at Ude i 1993 debuterede med hele syv slag på øltønden.

- Jeg har jo et par år at øve mig i, siger overborgmesteren, der tog over efter Ude 1. maj.

Til trods for vedvarende regn har der lørdag været kødannelse foran de store festtelte på Wiesn-pladsen, hvor det også vrimler med karruseller og andre forlystelser. Omkring en time før det officielle startskud måtte de første telte melde alt fyldt op.

Frem til 5. oktober ventes omkring seks millioner ølglade gæster at valfarte til verdens største folkefest, som navnet til trods altid begynder i september.

Oktoberfesten blev første gang holdt i anledning af den bayerske kronprins Ludwigs bryllup med prinsesse Therese af Sachsen-Hildburghausen 12. oktober 1810. Det var fire år efter, at Bayern var blevet udråbt som kongerige, og festen blev derfor også brugt til at stifte en bayersk identitet.

De dengang fem dage lange festligheder blev afsluttet med et hestevæddeløb på en eng uden for byporten, der senere fik navn efter bruden, Theresienwiese, og festen hedder derfor i folkemunde Wiesn.

/ritzau/dpa

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip