Olieprisen falder efter Iran-aftale

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Netop som fyringssæsonen nærmer sig sit højdepunkt herhjemme med fuld drøn på radiatorerne, kan danskerne glæde sig over, at prisen på olie nu er på vej ned.

På råvarebørserne i Asien ligger prisen på en tønde olie mandag morgen over to procent lavere. Det er det største fald i tre måneder, skriver Bloomberg News.

Den lavere pris skyldes weekendens aftale mellem seks stormagter og Iran om landets atomprogram.

- Aftalen lægger ganske bestemt op til lavere priser, konstaterer en analytiker til Bloomberg.

- Israel og Saudi-Arabien vil ikke være glade, men det vil de olieinvestorer, som satser på lavere priser, siger en anden markedsdeltager.

Israels regering er blandt de få, som fordømmer aftalen med Iran, mens Saudi-Arabien er verdens største eksportør af olie.

Iran ligger inde med nogle af verdens største oliereserver, men de vestlige landes sanktioner begrænser landets mulighed for at eksportere olie.

Weekendens midlertidige aftale - den løber i seks måneder - indeholder ingen ændringer i sanktionerne mod Irans olieeksport.

Men derfor kan aftalen godt få betydning for prisen, mener Jens Nærvig Pedersen, økonom i Danske Bank.

- At Irans olieeksport ikke længere falder, vil alt andet lige betyde en lavere oliepris, skrev han i en kommentar søndag efter nyheden om gennembruddet i forhandlingerne om Irans atomprogram.

Men mere afgørende for prisen er det, at der nu på oliemarkederne bliver opbygget en forventning om, at parterne indenfor de kommende seks måneder vil nå frem til en endelig aftale.

En fast aftale vil "formentlig vil give Iran mulighed for at vende tilbage til det globale oliemarked", vurderer Jens Nærvig Pedersen.

Alene det seneste år er Irans eksport af olie faldet yderligere 60 procent efter USA og EU strammede sanktionerne ifølge Danske Bank. Iran sælger i øjeblikket omkring én million tønder olie om dagen - hovedsageligt til lande i Asien.

/ritzau/