Olieselskab får milliardbøde for at svine i Amazonas

Det amerikanske olieselskab Chevron er blevet dømt til at betale en erstatning på 9,5 milliarder dollar eller knap 53 milliarder kroner for naturødelæggelser i Amazonas-området i Ecuador.

Det besluttede det sydamerikanske lands øverste retsinstans tirsdag, der dermed stadfæstede en dom fra 2012. Erstatningsbeløbet blev dog sat ned fra 19 milliarder dollar.

Sagsøgerne i sagen mod Chevrons datterselskab Texaco krævede oprindeligt en erstatning på 27 milliarder dollar eller næsten 150 milliarder kroner.

Texaco var aktive i Ecuador fra 1964 til 1990.

Bliv ven med Dagens.dk - Altid gratis nyheder og underholdning

Chevron har aldrig selv boret efter olie i Ecuador, men er rodet ind i sagen efter overtagelsen af konkurrenten Texaco i 2001.

Chevron har i Ecuador kun aktiver af ubetydelig værdi i forhold til erstatningsbeløbet.

I sidste måned forsøgte Chevron ved en domstol i New York at slippe for betale for miljøskaderne, mens sagsøgerne fra Ecuador via det amerikanske retssystem forsøger at tvinge Chevron til at betale.

Tusindvis af indbyggere i de områder af Ecuador, hvor Texaco borede efter olie, hævder at være blevet syge og have pådraget sig kræftsygdomme på grund af olieudslip i deres drikkevand.

Sagen kan få betydning for lignende søgsmål i Brasilien og Canada, hvor Chevron har langt flere aktiver end i Ecuador, skriver nyhedsbureauet AFP.

Chevron mener, at Ecuador og landets statslige olieselskab skal betale erstatningsbeløbet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip