Olof Mellberg: Spansk VM-flop kan forandre fodbolden

Det spanske landshold og FC Barcelona har været inspirationskilde for mange fodboldtrænere verden over i takt med holdenes talrige triumfer i de senere år.

Men efter Spaniens totalfiasko ved fodbold-VM vil trænere begynde at kigge andre steder efter inspiration til fremtidens spillespil.

Det mener FC Københavns forsvarsveteran Olof Mellberg, der har brugt den seneste uge på at følge massivt med i begivenhederne i Brasilien.

- Jeg havde absolut ikke regnet med, at Spanien var blevet slået så tidligt ud, men det er interessant, og det kan måske være positivt for fodbolden, siger Mellberg.

- Spanien har været utrolig dominerende både på klub- og landsholdsniveau og også i ungdomsfodbolden. Alle i hele verden har kigget mod Spanien og Barcelona og har forsøgt at opfostre spillere på samme facon.

- Det kan være positivt at se, at andre også kan gøre det godt og kan lykkes med andre koncepter, lyder det fra den svenske forsvarsspiller.

Den spanske stil, den såkaldte tiki-taka, har været hot stof verden over, siden den gyldne spanske generation tog EM-titlen i 2008.

Siden blev det også til spansk guld ved VM i 2010 og EM i 2012, men efter to nederlag i to kampe ved VM i Brasilien står det klart, at spanierne må aflevere VM-pokalen.

Og trænere, klubledere og taktiknørder vil derfor søge ny inspiration, når næste udgave af moderne fodbold skal udformes.

- Man vil erkende, at der ikke er én måde at spille fodbold på, som er den rigtige. Man ser, at der findes mange forskellige måder, man kan gribe tingene an på.

- Der er flere, som spiller 3-5-2 nu, og man har også set Atlético Madrid få succes med en helt anden stil, forklarer Olof Mellberg.

Han har selv været med i hele seks VM- og EM-slutrunder med det svenske landshold, men Mellberg er imponeret over det, han foreløbig har set på skærmen fra Brasilien.

- Niveauet er rigtigt højt og meget jævnt. Det er svært at se nogen klar favorit på nuværende tidspunkt.

- Mange af kampene er blevet afgjort på marginaler. Men jeg har jo selv spillet mange mesterskaber og ved, at det både handler om at ramme topformen på det rigtige tidspunkt og om at have marginalerne og heldet med sig, siger Olof Mellberg.

FCK-veteranen stoppede karrieren på det svenske landshold efter EM i 2012.

/ritzau/

 

Dagens Gossip