Om natten danser de i Davos - om dagen er glimmeret væk

Bjergbyen Davos er det sted i Schweiz, hvor verdens rige og magtfulde samles en gang om året for at tage bestik af økonomien, terroren, klimaet og andre presserende emner.

De ankommer i hundredvis af privatfly og skaber kaos i den lokale lufthavn. Lørdag var det slut efter en uge, hvor deltagerne var optaget af, at Den Europæiske Centralbank (ECB) undervejs bebudede, at den vil pumpe over 8000 milliarder kroner ud i den europæiske økonomi.

Skal man tro de natlige baller, der bliver holdt i konferenceugen, så er det gode tider for verden.

"Celebrate good times, come on let's celebrate", har det lydt fra et af de mange bands, der har spillet.

Men når det blev dag, så har det klare dagslys ikke fået verden til at se glitrende ud.

Europas skrøbelige økonomi har domineret debatmøderne. Hvor bliver den økonomiske vækst af? Hvad sker der med strukturreformerne, spørger man og kigger stramt på de gældstyngede sydeuropæiske lande.

ECB's formand, Mario Draghi, blev årets julemand på mødet i Davos med bebudelsen af det enorme opkøbsprogram for europæiske statsobligationer.

Men adskillige europæiske finans- og økonomiministre advarede i Davos, at ECB's opkøb ikke skal stoppe strukturreformer i de lande, hvor det behøves. Navnlig i Italien og Frankrig

- Jeg mener, at ECB's beslutning tvinger os til at være mere dristige og at fjerne barrierer for jobskabelse og vækst, lovede den franske præsident, François Hollande.

Men et møde i Davos, hvor millionærer, milliardærer, store virksomhedsledere, førende politikere og præsidenter gnubber skuldre, så er det en bred vifte af emner, der er til behandling.

Terrorangrebet på den franske avis Charlie Hebdo har fyldt, klimatruslen er blevet et fast emne, og Eugene Kaspersky, chefen for det populære antivirusprogram, var i Davos for at advare private, virksomheder og regeringer om farerne ved, at verden er ved at blive elektronisk og smart - dit køleskab er smart, dit tv er smart, din bil er smart, din energiforsyning er smart.

Men vi skal alle gøre os klart, at det gør os uhyggeligt sårbare over for cyberangreb, mente Kaspersky.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip