Ombudsmand går ind i sag om psykisk syge fanger

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, har besluttet at gå nærmere ind i sagen om de psykisk syge i Vestre Fængsel.

Baggrunden er en lægefaglig vurdering, som Dansk Institut mod Tortur, Dignity, har givet på foranledning fra ombudsmanden.

- Sammenfattende må det vurderes, at man under de aktuelle vilkår ikke i tilstrækkelig grad kan beskytte de psykisk syge mod et til tider pinefuldt ophold med risiko for forværring af deres sygdomstilstand, lyder det i vurderingen.

Vurderingen kommer på baggrund af besøg på Vestre Fængsels hospitalsafdeling, Vestre Hospital, foretaget af ombudsmanden og Dignity i 2012 og 2013. Institut for Menneskerettigheder deltog også i besøgene.

Hos Dignity oplyser overlæge Jens Modvig i en mail til Ritzau:

- Jeg synes, at forholdene er meget nedværdigende for de indsatte.

Ifølge Jens Modvig er det problematisk, at de psykisk syge overhovedet opholder sig i Vestre Fængsel.

- De burde være på en psykiatrisk institution med vilkår, som vil hjælpe dem til at få det bedre, siger Jens Modvig.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen vil i sin undersøgelse af forholdene se nærmere på, om der på Vestre Hospital er den nødvendige bemanding, og om de fysiske faciliteter på stedet er tilstrækkelige.

Ombudsmanden har til opgave at føre tilsyn med forholdende i den danske fængsler og arresthuse. Besøgene i Vestre Fængsel er sket som led i netop dette tilsyn.

Ifølge de oplysninger, som ombudsmanden har modtaget i forbindelse med tilsynet på afdeling VH2 på Vestre Hospital, hvor de fleste indsatte er psykisk syge, tilbringer mange af de syge næsten hele døgnet i en celle.

Fængslet har ellers blandt andet tilbud om fællesskab med andre fanger, gårdtur, kondirum, psykiater, socialrådgiver og sygeplejerske, men de mange af de syge deltager ikke i de sociale aktiviteter.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip