Ombudsmand holder sig på afstand af Eritrea-sag

Justitsminister Mette Frederiksens (S) ønske om en redegørelse for den såkaldte Eritrea-sag fra Udlændingestyrelsen får nu den foreløbige konsekvens, at Folketingets Ombudsmand ikke af egen drift går ind i sagen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra ombudsmanden.

"Folketingets Ombudsmand har besluttet ikke på nuværende tidspunkt at gå ind i den såkaldte Eritrea-sag. Det skyldes, at Justitsministeriet har oplyst, at ministeriet selv har iværksat undersøgelser af sagen", står der i pressemeddelelsen.

Udlændingestyrelsen valgte tirsdag selv at slå bak på sin egen rapport, der i første omgang slog fast, at flugt fra militærtjeneste i det lille, lukkede afrikanske land ikke i sig selv udgjorde et asylgrundlag.

Men det gør det så alligevel igen, fastslår Udlændingestyrelsen.

Det sker efter flere dage med massiv kritik og beskyldninger fra de medvirkende eksperter om, at de danske myndigheder har fordrejet deres ord for at nå frem til en konklusion om, at Eritrea pludselig er blevet fredelig nok til at sende asylsøgerne hjem igen.

Men Ombudsmanden afviser ikke, at man på et senere tidspunkt vil gå ind i sagen.

"Ombudsmanden har bedt om at blive orienteret om Udlændingestyrelsens redegørelse, og om hvad Justitsministeriet eventuelt vil gøre på baggrund af redegørelsen. På denne måde følger ombudsmanden med i Eritrea-sagen", hedder det.

Ud over redegørelsen for selve rapportens tilblivelse vil Ombudsmanden også afvente Udlændingestyrelsens redegørelse for, hvorfor man har givet to af rapportens forfattere advarsler i kølvandet på deres arbejde.

Det har tidligere været fremme, at to medarbejdere har fået advarslerne, men det er nyt, at Justitsministeriet er gået ind i den del af affæren også.

/ritzau/

 

Dagens Gossip