Ombudsmand rystet over kommunes svigt: Det er kritik i den høje ende af skalaen

Når Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i sin redegørelse om en sag vedrørende to udsatte børn bruger ordene "fuldstændig uforsvarligt" om kommunens håndtering, er det en meget alvorlig løftet pegefinger, understreger han.

- Der er tale om meget skarp kritik, der ligger i den rigtigt høje ende af skalaen, siger han til Ritzau.

Sagen drejer sig om en unavngiven kommune, hvor man i løbet af et år fik 11 underretninger om problemer i hjemmet, men først greb ind, da et af børnene blev indlagt med en promille på over 2,5.

- Det er en sag, der har udspillet sig efter, at vi har haft en lang debat om kommunernes pligter i de her situationer og efter, at vi har fået et præcist regelgrundlag for, hvad kommuner kan og skal gøre. Vi er ude over den fase, hvor kommunerne famler sig frem.

Læs også: Opposition vil straffe kommuner ved nye omsorgssvigt

- Og så har den nye hjemkommune fået en meget alvorlig underretning lige fra starten fra fraflytterkommunen samtidig med, at man har fået en række alvorlige underretninger hen over det år, som vi har undersøgt, siger ombudsmanden.

Han har bedt kommunen inden 1. september redegøre for, hvordan man vil undgå lignende sager i fremtiden.

Og så betyder sagen, at man fra ombudsmandsinstitutionens side skærper opmærksomheden på området.

- Vi har et særligt børnekontor, som også har behandlet den her sag, og selv om det forhåbentlig er en enlig svale, så er dette noget, der animerer os til at være yderligere opmærksom på det her område.

- Man kan jo konstatere, at selv om regelgrundlaget er på plads og alle har fokus på det, så kan det gå rigtigt galt, siger Jørgen Steen Sørensen.

Han vil af hensyn til de pågældende børn ikke oplyse kommunens navn eller fortælle, hvordan man har fået kendskab til sagen.

- Vi foretager overvågning af barneområdet på forskellig vis. Nogle sager opstår af klager, nogle sager bliver vi opmærksom på via medierne, og andre støder vi på via vores inspektionsvirksomhed rundt om i landet, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip