Op mod 1000 dræbt under Ukraines våbenhvile

Næsten 1000 mennesker er blevet dræbt i Ukraine, siden en våbenhvile trådte i kraft i september, hvilket er et dagligt gennemsnit på 13 dræbte, siger FN. Alt imens fortsætter konflikten i den østlige del af landet.

Mens de nye tal over dræbte blev offentliggjort torsdag, sagde Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, at der var blevet skudt mod dem. Det var en mand i uniform, der affyrede skuddene.

OSCE siger, at der er tale om en enkeltstående begivenhed, men understreger samtidig, at der fortsat er meget stærke spændinger i regionen, hvor regeringsstyrker og prorussiske oprørere kæmper om territorium.

Moskva afviser vedholdende beskyldninger om, at Rusland støtter de separatistiske oprørere med både soldater og militært udstyr.

Rapporten fra FN's overvågningsmission i Ukraine siger, at antallet af dræbte siden 5. september, da en våbenhvileaftale blev underskrevet, og frem til den 18. november, er på 957.

- Listen over ofre bliver stadigt større. Civile, deriblandt kvinder, børn, mindretal og en lang række af udsatte og sårbare personer og grupper lider dagligt på grund af den politiske stillingskrig i Ukraine, siger Zeid Ra'ad Al Hussein, fra FN-missionen i Ukraine.

Hvis de 298 mennesker, der blev dræbt ved nedskydningen af et malaysisk passagerfly i Ukraine i juli, tælles med, er antallet af dræbte siden midten af april, hvor kampene begyndte, 4317.

Rapporten melder om grove krænkelser af menneskerettighederne på begge sider.

En ukrainsk soldat, der havde fået tatoveret "Æret være Ukraine" på armen, fik den hugget af med en økse, da han var taget til fange af oprørerne, står der i rapporten.

En separatist, som var taget til fange af ukrainske soldater, siger, at han blev pryglet og fik trukket en plastikpose over hovedet og næsten blev kvalt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip